Jan Švankmajer: Hmyz

Akce Nymburk

Jan Švankmajer: Hmyz
Kino
Web organizátora:
www.nkc-nymburk.cz
Další akce ve městě Nymburk

Jan Švankmajer: Hmyz

Surrealista, výtvarník a režisér Jan Švankmajer vytvořil svůj sedmý celovečerním filmu, který podle něj bude i jeho posledním.

Divadelní ochotníci na malém městě zkoušejí hru bratří Čapků „Ze života hmyzu“. Během zkoušky se prolnou jejich životy s osudy postav této divadelní hry. Hmyz je posledním celovečerním filmem světově uznávaného režiséra Jana Švankmajera.

Hospoda na malém městě. Je zavřeno, židle jsou převráceny na stolech. Na věšáku visí „hmyzí šatičky“: sukénky z krepového papíru, papundeklová motýlí křídla, pestře pomalovaná a černé lesklé krovky brouků. U stolu v koutě místnosti sedí šest místních ochotníků: režisér, Růžena, pan Václav, pan Borovička, ajznboňák Kopřiva a slečna Jitka. Tulák leží doma s ischiasem. Chrobáčice a Kukla ještě nepřišly. Během zkoušky se prolnou životy ochotníků s osudy Čapkových postav. Režisér – Cvrček umoří pana Václava, milence své ženy. Pan Kopřiva, hrající Parazita sežere slečnu Jitku – Larvičku. Panu Borovičkovi se podaří převtělení do chrobáka tak přesvědčivě, že opustí nadobro svoji lidskou podobu. Během zkoušky se rodí i umírá, čas nehraje roli. A to vše se odehrává na pozadí Čapkovy hry, kde se hmyz chová jako lidi a lidé jako hmyz.

„Hra Ze života hmyzu je misantropická hra. Můj scénář jen tuto misantropii prohlubuje, tak jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a této civilizace s mraveništěm. Také by se nemělo zapomínat na poselství Kafkovy Proměny,“ říká Jan Švankmajer.

Místo konání akce: Kino Sokol Nymburk, Tyršova 6, Nymburk
Vstupenky: http://www.nkc-nymburk.cz/index.php?zobraz=vstupenky&sekce=6
Datum začátku akce: 24. Února 2018 19:00
Datum ukončení akce: 24. Února 2018 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1851N 15.0382E

Případné změny si prověřte na webu akce Jan Švankmajer: Hmyz

Jméno organizátora: Kino Sokol Nymburk
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Žádná akce.