Jeden svět v Opavě 2019

Akce Opava

Jeden svět v Opavě 2019
Festivaly, Kino
Další akce ve městě Opava

Jeden svět v Opavě

pondělí–pátek 25.–29. 3. / Klub Art (Beethovenova ul., Opava)

Vstupné na jeden film 60,-, na celý den 100,- a na celý festival 230,- zakoupíte na recepci Obecního domu (Ostrožná 46, Opava) nebo na místě.
Všechny projekce jsou pro ZTP, ZTTP se slevou 50 %.

JEDEN SVĚT V OPAVĚ 2019
FESTIVAL DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ O LIDSKÝCH PRÁVECH

Identita, jistota, bezpečí. Dokumentární festival Jeden svět hledá, co nás spojuje.

Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu nevratné klimatické změny stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude pátrat letošní 10. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Opavě, který se koná od 25. do 29. března v Klubu Art.
Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat. „Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

Jubilejní 10. ročník opavského festival zahájí 25. 3. v 17:30 první náměstkyně primátora statutárního města Opavy Bc. Hana Brňáková.

Za Opavskou kulturní organizaci srdečně zvou koordinátorky projekcí Vladana Fuchsová a Simona Juchelková.

Další informace najdete na webu www.klubart.cz nebo www.jedensvet.cz či na facebookových stránkách OKO.

PROGRAM FESTIVALU:

pondělí 25. 3.
17:30 – Ještě nekončíme / zahájení 10. ročníku opavského festivalu – Příběhy ze života českých seniorů a seniorek, kteří navzdory svému věku a zdravotnímu postižení neúnavně naplňují své životy nejrůznějšími aktivitami.
20:00 – Láska a prázdná slova – Před pěti lety byla Wandě diagnostikována Alzheimerova choroba. Nyní je zcela odkázána na péči svého manžela. Z intimní blízkosti natočený příběh o síle lásky, která přetrvává tváří v tvář nevyléčitelné nemoci.

úterý 26. 3.
16:00 – Na jejích bedrech – Celý svět mluvil o jezídce Nadje Muradové, když získala Nobelovu cenu míru za boj proti sexuálnímu násilí ve válce. Málokdo si ale uvědomil, jak náročné pro ni je znovu a znovu otevírat staré rány.
18:00 – Obléhání města / hosté: režiséři filmu Vít Janeček a Zuzany Piussi – Nový film Zuzany Piussi a Víta Janečka o tom, jak se obyvatelé slovenské obce Kremnice postavili proti těžařské firmě. Povedou jejich snahy ke kýženému cíli?
20:00 – Vítejte v Sodomě – Býval to africký močál. Dnes je to obří skládka vyřazené evropské elektroniky a jedno z nejjedovatějších míst na světě. Přesto ghanské Agbogbloshie kypí čilým ruchem.

středa 27. 3.
16:00 – #FollowMe – Reportér Nicolaas se rozhodne založit si svůj první instagramový účet a nasbírat co nejvíce followerů. Postupem času se začíná více zajímat o pozadí sociální sítě Instagram a odhaluje dobře fungující systém založený na podvádění.
18:00 – O čem sní pankáči / host: punkáč Bart – V Indonésii, zmítané jinak celou řadou vážných problémů, je společnost vždy připravená trestat takové prohřešky, jakými jsou svobodné myšlení, tetování nebo číro na hlavě.
20:00 – Vesnice plavajících krav – Co se stane, když tři neohipíci z Berlína dorazí na farmu do východního Polska? Humorný dokument zachycuje střet vzletných představ s tvrdou vesnickou realitou.

čtvrtek 28. 3.
10:00 – Začít znovu – Příběh profesionálního sňatkového podvodníka a jeho poslední oběti, která s ním i po odhalení pravdy pokračuje ve vztahu a čeká na něj, až se vrátí z vězení.
16:00 – Bezpodmínečná láska / host: Jan Droščák – Mladý polský gay a jeho babička se sice navzájem mají rádi, rozumějí si ale hůř. Intimní dialog o svobodě volby a naplnění tradičních povinností.
18:00 – Maďarsko 2018 – V zákulisí demokracie / host: politolog Lubomír Hlavienka – Dvě různě vedené předvolební kampaně v roce 2018 v Maďarsku. Vládní strana Fidesz vsadila vše na jedinou kartu: strach. Co může nabídnout zástupce opoziční koalice Ferenc Gyurcsány?
20:00 – Bohové z Molenbeeku – Poetický film o přátelství tří dětí uprostřed bruselské čtvrti Molenbeek, místě soužití moha kultur a vyznání, které po teroristických útocích v Paříži a v Bruselu v roce 2016 získalo pověst líhně islámského terorismu.

pátek 29. 3.
16:00 – Vrt – Dian bylo šest let, když zaslechla dunění. Na její vesnici se řítilo tsunami bahna. Sedm let poté se tisíce lidí stále marně domáhají odškodnění od mocné těžařské firmy.
18:00 – Dobré zprávy + Volání divočiny / host: režisérka Volání divočiny Karolína Peroutková
Dobré zprávy – Důchodce Petr Černý je známou tváří. Sedm let moderoval vysílání České nezávislé televize − jedné ze stálic české dezinformační mediální scény.
Volání divočiny – Příběh chlapců školního věku s problémovým chováním. Pocházejí z dysfunkční rodiny a nad jejich osudem visí otazník v podobě ústavní péče.
20:00 – Čonhova planeta – Jihokorejský chlapec Čonha chodí do čtvrté třídy a jeho problémové chování vyžaduje chápavý a vstřícný přístup rodičů, pedagogů i dětí ve škole.


Projekce pro školy budou probíhat ve stejném týdnu jako projekce pro veřejnost. V případě zájmu prosíme o včasnou rezervaci na tel.: +420 734 527 115 / koordinátorka projekcí pro školy Simona Juchelková.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
OPAVA SLAVÍ FEST 800
Stříbrné Jezero, Opava
FESTIVAL SLUNOVRAT 2024
náměstí Osvoboditelů, Opava
Kamenité Čas Rock Fest 2024
Areál Kamenité, Vyšní Lhoty
OPAVA SLAVÍ FEST 800
Stříbrné Jezero, Opava
FESTIVAL SLUNOVRAT 2024
náměstí Osvoboditelů, Opava
Top festival 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava