Kool & the Gang (USA)

Akce Praha

Kool & the Gang (USA)
Koncerty
Další akce ve městě Praha

Kool & the Gang (USA)

Americká funková legenda Kool & the Gang roztančí na konci června Prahu a zahraje svoje velké hity

V pražském Foru Karlín bude krátce před prázdninami pěkně horko. Tahle předpověď platí na sto procent, protože 26. června 2019 jej rozpálí a roztančí ikona funku - legendární Kool & the Gang. Kapela, která už půl století píše hudební historii, se proslavila songy jako Celebration, Get Down On It, Fresh, Cherish nebo Ladies Night. A je jasné, že ani po letech jejich hity nenechají nikoho v klidu a jsou nabití energií, které ani zbla neubylo. Forum Karlin tak čeká s touhle velkou partou obrovská taneční funky party, kterou okoření i další hosté.

Kool & the Gang mají na svém kontě ceny Grammy, milióny prodaných desek, jejich hudbu známe z filmů Pulp Fiction, Saturday Night Fever nebo Rocky. Stejně silnou devízou, jakou jsou neskutečně nadupaná živá vystoupení a dokonalá muzikálnost všech zúčastněných, je i obrovský autorský potenciál. Letos v červnu zakladatelé a ústřední muzikantské i autorské postavy kapely bratři Robert "Kool" Bell, Ronald Bell a jejich parťák George Brown spolu s bývalým zpěvákem Jamesem "J.T." Taylorem uvedeni během slavnostního ceremoniálu na newyorském Manhatanu do Songwriters Hall of Fame (skladatelské síně slávy). Jako jediné Američany vybral Bob Geldof do charitativního projektu singlu "Do They Know It's Christmas?”. O tom, jak to kapela šlape se můžete přesvědčit na https://www.youtube.com/watch?v=GV_zTypWxNA.

Tenhle koncert zkrátka patří k „must see“ bez rozdílu toho, do jaké žánrové škatulky patří vaše hudební preference. Špičkoví instrumentalisté, kteří se samozřejmě pohybují ve všech možných stylech od jazzu až po funk a r&b, skvělí zpěváci, perfektní bezchybná rytmika, opulentní show a všudypřítomná nakažlivá radost z hudby. Kool & the Gang je zkrátka živoucí historie i žhavá současnost. Předprodej vstupenek probíhá v síti Ticketlive.cz:
https://www.ticketlive.cz/cs/event/kool-and-the-gang-2019-forum-karlin

V roce 1964 se dalo sedm kamarádů z Jersey City v americkém státě New Jersey dohromady, aby založili soulovou a jazzovou kapelu The Jazziacs. Mezi nimi byli také basista Robert "Kool" Bell, jeho bratr klávesista Ronald Bell, saxofonista Dennis "D.T." Thomas a bubeník George Brown, kteří jsou dodnes páteřními členy Kool & the Gang, tedy kapely, do níž se v roce 1969 jinak proměnlivé společenství muzikantů proměnilo. Bratři Belllové žili v inspirativním prostředí, Koolův kmotr byl slavný jazzový klavírista Theolonius Monk, bydlící ve stejném domě a bratři často potkávali i legendárního Milese Davise, který se u jejich otce a strýce, aktivních boxerů, učil základy tohoto, v tehdejším New Yorku a okolí docela užitečného, sportu.
Mix stylů od jazzu, soulu, r&b až po rock a pop music ve kterých se Kool & the Gang mistrně pohybovali, zaujal od prvního eponymního, ryze instrumentálního alba. Větší komerční úspěch pro kapelu znamenalo čtvrté album Wild and Peaceful s hity jako Funky Stuff, Jungle Boogie nebo Hollywood Swinging. Po delším, nepříliš vydařeném laškování s vyloženě komerčním disko stylem přišla změna, která přinesla kapele největší úspěch: Byl spojen s nástupem zpěváka JamesW "J.T." Taylora a brazilským producentem Eumirem Deodatem. Alba Ladies’ Night z roku 1979 a zejména o rok pozdější Celebrate! s hitem Celebration, který vystoupal až na špičku amerických hitparád. Robert Bell zamýšlel vytvořit něco jako “mezinárodní hymnu” a píseň, kterou kapela prý dala dohromady cestou v tour busu z ceremoniálu American Music Awards se jí skutečně stala. Zazněla na velkých sportovních událostech i při návratu osvobozených amerických rukojmí z Iránu a na YuTube Celebration do současnosti zhlédlo těžko uvěřitelných bezmála 138 milionů zájemců. Úspěšně si vedla i řada dalších písní v jejich dlouhé kariéře, Joanna z alba In the Heart byla dle B.M.I. nejhranějším popovým songem roku 1984.
Celkem vydali Kool & the Gang 24 alb, posbírali 31 zlatých a platinových desek a řadu ocenění včetně dvou Grammy a v červnu 2018 byl uvedeni do americké autorské Síně slávy. Band, v němž stále dominují zakládající členové Robert "Kool" Bell, Ronald "Khalis" Bell, George "Funky" Brown a Dennis "Dee Tee" Thomas neztrácí energii ani v současnosti a svoji lekci radosti z energické hudby nabídne v červnu i českým fanouškům.

Aktuální sestava Kool & the Gang:
Robert Bell - bass
Ronald Bell - sax
George Brown - keys & vocal
Shawn McQuiller - lead vocals
Amir Bayyan - guitar
Curtis Williams - keys & MD
Timothy Horton - drums
Michael Ray - trumpet
Jermaine Bryson - trombone
Walter Anderson - vocals
Ricardo Vasquez - gtr, vocals

19:30 – 23:59

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce