Kračún - obřad zimního slunovratu

Akce Praha

Kračún - obřad zimního slunovratu
Zvyky a tradice
Další akce ve městě Praha

Kračún - obřad zimního slunovratu

Vážení a milí přijměte pozvání do kruhu oslavy znovuzrození světla v kole naší přírody i životech našich. Také zvědomění sil nyní v temném období vládnoucích - Morany, Velesa. Oslavíme Svaroha/Dažboha - Božiče, poděkujeme starému slunci za vše, co nám v uplynulém roce přineslo, připravíme ve svém nitru čistý prostor pro nové světlo.
Vzdáme úctu našim předkům, požehnáme našim rodinám a dle starých zvyků můžeme vykonat věštbu pro nový rok.

Kdy: sobota 21.12.2019, začátek ceremonie v 16:00 (pomoc s přípravou ceremonie od 15:00 – pomocníci jsou vítáni )
Kde: Vyhlídka Dobeška – veřejné ohniště v parku

Obřad bude jemně navazovat na Slunovratní rej 20.12. na Lávce, a zároveň bude pro nás symbolickým uzavřením úspěšného provozu Klubu Vlast v Barníku, kde jsme v rámci družiny předávali naše tradice dětem na škole. :)
Obřad bude tedy i více vhodný pro děti a nebude tentokrát příliš dlouhý (jako obvykle Kračún bývá).


Jako svítání po dlouhé temné noci, rodí se nové světlo Svaroga - Dažboga znovu na naši Zem ukrytou ve stínech. V období plném těžkých zkoušek, kdy běsové řádí v krajinách vnějších i vnitřních, jsme opět nahlédnout své stíny a slabosti. Již symbolické postavy obcházející na začátku prosince (Mikulášský průvod - ozvěna Dědů a Velesovských bytostí, stejně jako Barborky a Lucky (nesoucí symbol paní zimy - Morany) nabádají nejen děti k usebrání a čistotě...
Ačkoli se v současnosti nemusíme starat o zásoby potravin, abychom přežili zimu, přeci jen nás síly přírody stále jaksi k nabádají k uvnitření a očistě mysli i našich obydlí. Teprve v čistém prostoru totiž můžeme uvítat hosty a teprve pak může zavládnout klid, blahobyt a pohoda. Teprve pak jsme připraveni na příchod Koledy:
"Koleda je vrcholným vítáním zimy a stojí rovněž na počátku dvanácti posvátných dní, které zároveň symbolizují dvanáct měsíců kalendářního roku. Po celých těchto dvanáct dní zůstává znovuzrozené Slunce ještě natolik slabé, že nedokáže rozehnat síly temnoty, a tak se na čas vše jakoby navrací do dob prvotního chaosu. Brány podsvětí zůstávají doširoka otevřené, domy obchází obřadní průvody koledníků v rozmanitých maskách, po večerech se věští a lidé s úctou vzpomínají na své předky. Období vánočních svátků je jedním z nejdůležitějších obřadních příležitostí národního i církevního kalendáře a je pro něj charakteristická vysoká koncentrace obřadů, magických úkonů, obyčejů, zákazů, pověr i pranostik. Každý z těchto dní (a především večerů) se v jednotlivých národních tradicích vyznačoval určitými zvláštnostmi a specifickými obřady."
z článku "Výroční slavnosti starých Slovanů“ (Jiří Mačuda)
http://www.slovanskykruh.cz/2018/04/vyrocni-slavnosti-starych-slovanu-jiri-macuda/

S sebou:
- Obřadní či slavnostní oděv, máte-li, hlavně však dostatečně teplý.
- pokrmy a nápoje k hostině ( tradičně nesměly na slavnostním stole chybět česnek, chléb, sůl, červená jablka, ořechy, zrno). Prosíme, přineste pokud možno pokrmy domácí výroby, bez jednorázových plastových obalů, živočišné produkty pak z domácího chovu. Na potraviny můžeme použít uzavíratené nádoby, ideální jsou také dřevěné misky a talíře
- termosku s horkým nápojem na zahřátí
- jablka pro věštbu
- svíci ve sklenici, či lampičku, ve které si můžete odnést domů světlo z obřadního ohně
- chcete-li, můžete přinést předmět z vašeho domácího oltáře a přidat jej na čas obřadu k společnému oltáři
- jednoduché hudební nástroje
- čelovku, baterku, lampičku na bezpečnou cestu tmou
- své záměry a přání pro další rok
- je-li někdo z vaší rodiny nemocný nebo má potíže, můžete přinést jeho fotografii, skrze kterou mu můžeme požehnat
- přírodní ozdoby (i řeba z křížal a semen ), k ozdobení stromu pro
- doporučený příspěvek na organizaci, náklady, vedení a další výzkum - 300 kč. Je-li to pro Vás hodně, jsou vítané i jiné podoby darů.

Obřad povedou Zdeněk Ordelt a Nami Maria Lada

Sláva rodu!

Začátek akce: 21. 12. 2019 16:00:00
Konec akce: 21. 12. 2019 19:00:00
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce