Lednicko-valtický hudební festival 2019

Akce Valtice

Festivaly, Koncerty, Kultura
Web akce:
www.lvhf.cz
Web organizátora:
www.lvhf.cz
Další akce ve městě Valtice

Letošní ročník LEDNICKO|VALTICKÉHO HUDEBNÍHO FESTIVALU oslavuje hned dvojí jubileum – 300 let od vzniku Lichtenštejnského knížectví a 770 let od doby, kdy se na našem území Lichtenštejni usadili. Dramaturgie festivalu připomene v osmi koncertech kapelníky a skladatele, kteří byli s tímto knížecím rodem spjati.


Festival se i letos vrátí k několika oblíbeným místům konání koncertů, mezi něž patří zámek Valtice, zámek Lednice či lovecký zámeček Rendez-vous, a současně umožní návštěvníkům objevit prostory nové, jež jsou rovněž dědictvím po lichtenštejnských architektech, například zámek Mikulov, kostel v Katzelsdorfu nebo zřídka užívaná kaple Cyrila a Metoděje v Břeclavi.


Na zahajovacím koncertu 4. festivalového ročníku vystoupí vynikající francouzsko-holandská houslistka Cosima Soulez Larivière, vítězka prestižní maďarské Bartók World Competition, za doprovodu pianisty Miroslava Sekery.

 

Druhý festivalový večer v podání přední harfenistky Kateřiny Englichové a flétnisty Petra Pomkly nabídne díla Wolfganga Amadea Mozarta, Clauda Debussyho a Gabriela Faurého a svým umístěním do Dianina chrámu zvaného Rendez-vous přenese posluchače do časů domácího koncertování 18. a 19. století.

 

Podtitul třetího koncertu Hudba z Nové Říše odkazuje na rodiště bratrů Antonína a Pavla Vranických. Jednou z dominant večera bude houslový koncert Pavla Vranického, který zazní v někdejším rodovém sídle Lichtenštejnů na zámku Mikulov.  Za doprovodu klasicistního Ensemble 18+ vystoupí přední český houslový virtuos Ivan Ženatý a také sólistka Národního divadla Marie Fajtová.

Úspěšný český barokní orchestr Collegium Marianum rozezní kostel v rakouském Katzelsdorfu a nabídne mimo jiné novodobou premiéru skladby Melchiora Pichlera, který byl dalším ze slavných kapelníků Josefa Jana Adama Lichtenštejna.

 

Pátý koncert představí krásy samotných Valtic – na valtickém zámku zazní skladby renesančního autora Nicolause Zangia, úzce spjatého se zdejším panstvem, v podání vokálního souboru Cappella Mariana a sopranistky Lucie Rozsnyó.

 

Projekt Cembalissimo s Editou Keglerovou a Monikou Knoblochovou představí, spolu s řídce uváděnou hudbou pro dvě cembala, kostel sv. Cyrila a Metoděje, další ze staveb „lichtenštejnských“ architektů. Hostovat budou významní absolventi břeclavské ZUŠ, houslista Jiří Partyka a violoncellista Lukáš Svoboda.

 

Mezi valtické rodáky patří neprávem opomíjený skladatel a kontrabasista Johannes Matthias Sperger, jemuž bude věnován sedmý festivalový večer. Hlavní hvězdou programu bude violoncellista Emil Rovner.

 

Závěrečný galakoncert, tradičně umístěný do renovované jízdárny zámku Valtice, bude patřit vítězi prestižní Soutěže královny Alžběty v Bruselu. Pianista Lukáš Vondráček zahraje v doprovodu PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou Vojtěcha Spurného Beethovenův Klavírní koncert č. 5, zvaný „Císařský“. Spolu s mezzosopranistkou Alexandrou Yangel, sólistkou Státní opery ve Vídni, zakončí IV. ročník festivalu.


Vstupenky na festival jsou v prodeji přímo na www.lvhf.cz a v síti GoOut.

Jméno organizátora: LVHF z.s.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce