M3: Závěrečný koncert

Akce Ostrava

M3: Závěrečný koncert
Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Skladbu Nu.Mu.Zu napsal Gruzinec Kančeli a vytvořil ji na objednávku Seattleského symfonického orchestru a Belgického národního orchestru. Zazní také Osmá symfonie Schuberta a večer uzavře Novákova Dido.

 

Gija Kančeli
Nu.Mu.Zu

Franz Schubert
Symfonie č. 8 h moll „Nedokončená“ D 759

Jan Novák
Dido

 

Václava Krejčí Housková – mezzosoprán
umělecký přednes v jednání
Český filharmonický sbor Brno – mužský sbor
Petr Fiala – sbormistr
Janáčkova filharmonie Ostrava
Andrey Boreyko 
– dirigent

 

Skladbu Nu.Mu.Zu napsal gruzínský hudební skladatel Gija Kančeli v roce 2015. Zemřel o čtyři roky později. Původně studoval geologii, později přešel na konzervatoř v Tbilisi a plně se oddal hudbě. Živil se jako skladatel filmové a scénické hudby. Když se po rozpadu SSSR rozhořel konflikt mezi Ruskem a Gruzií, utekl do Německa a později žil v Belgii. V jeho skladbách jsou patrné prvky gruzínské lidové hudby, jazzu i ruských skladatelů minulého století, například Šostakoviče. Nu.Mu.Zu vytvořil na objednávku Seattleského symfonického orchestru a Belgického národního orchestru. Premiéru měla v Americe.

Druhou skladbou, která na závěrečném koncertu v Gongu zazní, je Osmá symfonie Franze Schuberta, talentovaného skladatele, jenž zemřel v pouhých jedenatřiceti letech. I tak po sobě zanechal rozsáhlé dílo čítající kolem stovky kusů. Svoji Osmou nikdy nedokončil a byla objevena až deset let po skladatelově smrti.

Večer uzavře skladba Dido od českého skladatele Jana Nováka, jenž žil mezi lety 1921 a 1984 a patří k významným představitelům meziválečné generace. Kantátu Dido napsal v roce 1967 u příležitosti stého výročí založení prvního českého klasického gymnázia v Brně. Celý život miloval latinu a kulturu obecně. Proto Dido. A proto v latině.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury Akord, Ostrava
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
LORD OF THE DANCE 2024
Ostravar Aréna, Ostrava
C4 Oslavuji
Kino Vesmír, Ostrava
MŮJ VZOR, BOŽSKÝ KAREL
Multifunkční aula GONG, Ostrava