Mistrovství České republiky ve stromolezení 2019

Akce Vrchlabí

Mistrovství České republiky ve stromolezení 2019
Sportovní akce
Další akce ve městě Vrchlabí

Mistrovství České republiky ve stromolezení

ARBORISTICKÉ DNY A 19. MISTROVSTVÍ
ČESKÉ REPUBLIKY VE STROMOLEZENÍ

23. - 26.5. 2019, Vrchlabí, Zámecký park

O MISTROVSTVÍ ČR VE STROMOLEZENÍ

Letošní již 19. ročník pořádáme za podpory Správy Krkonošského národního parku a pod záštitou ředitele PhDr. Robina Böhnische. Letošní ročník pokračuje ve stejném konceptu jako předchozí ročník, který proběhl v Kolíně na Kmochově ostrově. Koncept závodů se rozšířil na čtyřdenní akci, která kromě závodů zahrnuje i aktivity pro děti, laickou veřejnost, workshopy pro arboristy, přednášky pro správce zeleně a úředníky. Tento koncept je koncipován nejen jako širší prezentace arboristiky pro veřejnost, tak i jako prezentace firem a subjektů podnikajících v oblasti péče o stromy a na to navazující odvětví. Na této akci si můžou všichni zúčastnění rozšířit své znalosti a dovednosti v oboru arboristiky. Dále zde můžou firmy a subjekty podnikající v arboristice cíleně prezentovat své služby v místě s velkou koncentrací jejich potencionálních zákazníků. Celá tato akce je pro návštěvníky bez jakéhokoliv vstupného a pro pořadatele je nezisková.

Závodů se zúčastní 30 – 40 závodníků z České republiky, Slovenské republiky a i z okolních zemí. Organizační tým rozhodčích, pomocníků a organizátorů je cca 50 osob. Předpokládáme návštěvnost odborné veřejnosti kolem 500 zúčastněných a široké veřejnosti okolo cca 1000 lidí.

Mistrovská utkání profesionálních stromolezců jsou pořádána po celém světě. Poskytují platformu a zázemí pro arboristy, kteří zde mají možnost předvést nejen nejnovější lezecké techniky, ale také inovace ve vybavení a pracovních postupech.

Arboristé - stromolezci jsou odborníci, kteří pečují o stromy a ve svém oboru mají nezastupitelnou roli. Během závodů ukazují nejvyšší stupeň profesionálního umění a bezpečnosti práce a zároveň skrze atraktivní podívanou přibližují svou práci divákům. Závody napodobují každodenní pracovní podmínky arboristů v závodním poli. Během pěti disciplín (práce v koruně stromu, záchrana zraněného lezce, instalace lana do koruny stromu, rychlostní výstup po větvích a jištěný šplh) podávají arboristé skvělé výkony. Každá disciplína testuje závodníkovy profesionální schopnosti a bezpečné manévrování v koruně stromu, zároveň závodník také předvádí simulace reálných arboristických zásahů. Závodí se na čas, hodnotí se způsob a čistota provedení, za což jsou soutěžící bodováni.


STRUČNÝ HARMONOGRAM ZÁVPDŮ A DOPROVODNÉHO PROGRAMU

Akce bude probíhat čtyři dny a každý den bude zaměřen na specifické návštěvníky.

Středa 22.5.2019 – přípravný a organizační den – vyznačení závodních stromů, označení ploch pro stánky a vystavovatele, sponzory, příprava technického zázemí a zřízení arbo kempu.

Čtvrtek 23.5.2019 – bude probíhat příprava stromů pro jednotlivé disciplíny, vystavovatelé a sponzoři si můžou připravovat svoje prezentační místa, v průběhu příprav stromů budou arboristé veřejnosti a školám popisovat svou práci. V průběhu čtvrtka budou dokončeny přípravy před hlavním programem.

Pátek 24.5.2019 – je již věnován od rána praktickým workshopům a přednáškám pro odbornou i laickou veřejnost na téma péče o stromy ve městech a obcích, všichni návštěvníci a účastníci si mohou v průběhu dne prohlédnout jednotlivé prezentace partnerů a vystavovatelů.

Po skončení přednáškového dne bude probíhat registrace závodníků, kontrola vybavení a následně budou představeny jednotlivé závodní disciplíny a vysvětlení pravidel. Po ukončení této části bude již probíhat volný program.

Sobota 25.5.2019 – je věnována hlavně základnímu kolu stromolezeckých závodů v pěti disciplínách – práce v koruně stromu, záchrana zraněného lezce, instalace lana do koruny stromu, rychlostní výstup po větvích a jištěný šplh. Zároveň budou probíhat aktivity pro děti a prezentace partnerů. Večer proběhne vyhlášení základního kola závodů. Předání cen závodníkům, rozhodčím a dobrovolníkům. Večer proběhne také malý koncert arboristických kapel.

Neděle 26.5.2019 – pokračování závodů v open disciplíně footlock head to head, následně proběhne finálový závod těch nejlepších ze základního kola, vyhlášení výsledků finále a footlock head to head. Závěrečné poděkování všem zúčastněným, závodníkům, rozhodčím, pomocníkům, partnerům a sponzorům. Oficiální ukončení závodů.

Přesný program a další doplňující informace bude průběžně zveřejňovány na stránkách www.szkt.cz a www.mcrvestromolezeni.cz.


MÍSTO KONÁNÍ AKCE

Zámecký park Vrchlabí
Zámek 1, 543 01 Vrchlabí, Královéhradecký kraj
GPS: 50.6271522N, 15.6096197E

clock
23. 5. o 22:00 – 26. 5. o 1:00

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce