MOVE Fest: Jo Stromgren a Ulrike Quade Compani: Coco Chanel

Akce Ostrava

MOVE Fest: Jo Stromgren a Ulrike Quade Compani: Coco Chanel
Divadlo, kino
Další akce ve městě Ostrava

MOVE Fest: Jo Stromgren a Ulrike Quade Compani: Coco Chanel

VRCHOLNÉ PŘEDSTAVENÍ MOVE FESTU A JEDNINNÉ UVEDENÍ V ČR

COCO je třetí spoluprací mezi divadelními společnostmi Ulrike Quade Company a Jo Strømgren Kompani a žádaným pokračováním specifického stylu, které tyto společnosti spolu vytvořili. Představuje neskutečně realistické loutky, které znázorňují historické osobnosti, fascinující přechody mezi dokumentárními fakty a provokativními narážkami, a pořádnou dávku nespoutaného nápaditého divadla.

FOR ENGLISH SCROLL DOWN

Ulrike Quade a Jo Strømgren jsou fascinovaní komplexní minulostí Coco Chanel. Jakožto mistryně iluzí, Chanel důsledně a záměrně svou osobu mytizovala. Určovala způsob, jakým na ni svět nahlížel, zatímco se její móda stala současně symbolem emancipace. Cílem představení Coco Chanel je prozkoumat vliv módy na naši společnost. Jak se z kostýmu stane tělo a z těla loutka.

COCO Chanel
Jen hrstka lidí v módní branži byla tak plodná a vlivná jako Coco Chanel. V jednom směru však možná předběhla svou dobu ještě víc, než by kdo čekal. Způsob, jakým prezentovala sama sebe, a její životní příběh už nejsou předmětem cynismu ani pochybností – její strategie pro budování kariéry jsou dnes téměř základními znalostmi pro každého, kdo to chce dotáhnout daleko, ať už v pracovním nebo společenském životě.

Coco Chanel byla vzorem elegance. Svými odvážnými návrhy osvobodila ženy od korzetu. Její rušný život vypráví příběh ženy, která se navzdory svému osudu sirotka vypracovala do francouzské vyšší vrstvy. Její jméno je dnes pro moderní ženy symbolem rovnosti a svobody. Každé období má své neduhy, ale dokážeme my sami určit diagnózu naší vlastní doby? Pokud ano, můžeme pro tento účel využít Coco Chanel, aniž bychom ji drželi jako rukojmí kvůli názorům nebo závěrům? Umění je sice svobodné, avšak stále máme vůči historickým faktům odpovědnost. Nicméně, každý by měl mít volnost k tomu, aby přemýšlel a představil si ty nejniternější myšlenky jedinců, kteří určili, kdo jsme jako obyvatelé moderního světa. A to zejména, pokud zkoumaný jedinec byl sám tak docela divadelním režisérem.

Koncept a režie: Ulrike Quade and Jo Strømgren
Účinkující: Ester Natzijl, Ilija Surla & Indra Cauwels
Scéna: Jo Strømgren
Světelný design: Floriaan Ganzevoort
Skladatel: Strijbos & Van Rijswijk
Design a výroba loutek: Ulrike Quade
Asistent výroby loutek: Maria Landgraf
Kostýmní designér: Jacqueline Steijlen
Asistent režie: Anne van Dorp
Dramaturgický dohled: Thomas Lamers
Mechanismy loutek: Hannah Baudouin
Technici: Niels Runderkamp & Richard Bron
Fotograf: Michiel Voet



COCO is the third collaboration between Ulrike Quade Company and Jo Strømgren Kompani and a sought-after continuation of the particular style these two companies have created together, featuring hyper-realistic puppets, portrayal of historical people, intriguing walks between documentaric facts and provocative insinuations, and a great dash of wild imaginative theatre. Previous productions have explored the lives and controversies of Knut Hamsun, Vincent van Gogh, and Edvard Munch.

Ulrike Quade and Jo Strømgren are fascinated by the complex history of Coco Chanel. As a master of illusion Chanel consistently chose to mythologize herself. She controlled the way the world looked at her, while at the same time her fashion has become a symbol for emancipation. The performance Coco Chanel seeks to investigate the influence fashion has on our society. How a costume becomes a body and how a body becomes a puppet.

COCO Chanel

Few people in the fashion business have been as prolific and influential as Coco Chanel. But in one aspect, she may have been more ahead of her time than expected. Her staging of her own person and life story is no longer considered cynical nor questionable – today her career building strategies are almost basic knowledge for anyone who wants to climb ladders, be it in business or social life.

Coco Chanel was an icon of gracefulness. With her bold designs she liberated women from the corset. Her eventful life tells us the story of a woman, who despite being an orphan rose to the French upper class. For modern women today her name is a symbol for equality and freedom. Every time period have their diseases, but are we ourselves able to pin-point a diagnosis for our own era? And if so, can we use Coco Chanel for this purpose, without making her a hostage for an opinion or a conclusion? Art is free but we still have a responsibility towards historical facts. Nevertheless, one should be free to wonder and imagine the innermost thoughts of individuals that have defined who we are as citizens of the modern world. And especially when the individual of scrutiny was quite a theatre director herself.

Credits
Concept and directing: Ulrike Quade and Jo Strømgren
Performers: Ester Natzijl, Ilija Surla & Indra Cauwels
Set Design: Jo Strømgren
Lighting Design Floriaan Ganzevoort
Composers: Strijbos & Van Rijswijk
Puppet Design & Creation: Ulrike Quade
Assistent Puppet Creation: Maria Landgraf
Costume Design: Jacqueline Steijlen
Assistant Director: Anne van Dorp
Dramaturgical Advice: Thomas Lamers
Intern Puppet Creation: Hannah Baudouin
Technicians: Niels Runderkamp & Richard Bron
Photographer: Michiel Voet

Místo konání akce: Divadlo loutek Ostrava, Pivovarská 15, Ostrava
Vstupenky: https://goout.net/en/play/coco-chanel/vmiac/
Datum začátku akce: 29. Května 2017 19:00
Datum ukončení akce: 29. Května 2017 20:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.8339N 18.292E

Případné změny si prověřte na webu akce MOVE Fest: Jo Stromgren a Ulrike Quade Compani: Coco Chanel

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Dívčí válka | Světlá pod Ještědem
Kampelička, Rozstání 1, Světlá pod Ještědem, 46343, Světlá pod Ještědem
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub
Dívčí válka | Všelibice
Kulturní dům Všelibice, Všelibice
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov