NA ÚTĚKU - tragický osud rodiny Davida Weinsteina

Akce Opava

NA ÚTĚKU - tragický osud rodiny Davida Weinsteina
Kino
Další akce ve městě Opava

NA ÚTĚKU - tragický osud rodiny Davida Weinsteina

Premiéra nového dokumentárního filmu Václava Hájka a vernisáž navazující výstavy za přítomnosti zahraničních hostů
- Dorit Karelitz (Izrael), příbuzná Davida Weinsteina
- Eva Maria Mork (Norsko), Center for Studies of Holocaust and Religious Minorities
- Therese Alvik (Norsko)

Zahájení a projekce filmu: 17:00 / Sál purkmistrů
Vernisáž výstavy: 18:30 / Expozice Cesta města
Vstup volný

Monumentální budovu prvorepublikového obchodního domu Breda & Weinstein znají v Opavě a okolí snad všichni. O osobě židovského velkoobchodníka Davida Weinsteina, který nechal tuto architektonickou perlu vystavět, se toho však ví velmi málo.
Dokumentární film pojednává o tragickém osudu rodiny, která před válkou náležela k podnikatelské elitě s nadregionálním přesahem, a dokládá, jak následné dějinné zvraty způsobené lidskou nenávistí
dokázaly do země zadupat velkolepá díla a sny, ale i prosté životy těchto lidí.
Při pátrání po osudech jednotlivých rodinných příslušníků natáčel autor filmu i v Izraeli a zejména pak v Norsku, kam se při útěku před nacisty uchýlil syn Davida Weinsteina Robert.

Stejnojmenná výstava navazuje na dokumentární film a příběh dále rozvíjí a doplňuje. Jádrem výstavy je unikátní kolekce doposud nepublikovaných fotografií z pozůstalosti Weinsteinova syna Roberta, které se podařilo objevit v Norsku. Fotografie odhalují nejen život jedné rodiny na špičce společenského žebříčku v Opavě v letech 1914–1938. Výstava nabídne rovněž trojrozměrné exponáty. Mnohé z nich jsou součástí původního vybavení obchodního domu Breda & Weinstein v Opavě.
Připomenuty budou tragické dopady nacistického teroru a postupy při likvidaci velké části předválečných společenských elit našeho regionu v důsledku rasové perzekuce, které vedly i k fatálním zvratům v životech hlavních aktéru tohoto příběhu.

Partnery, kteří poskytli finanční podporu, jsou: statutární město Opava, Opavská kulturní organizace, HL-Sentret/Center for Studies of Holocaust and Religious Minorities Oslo, Národní památkový ústav Ostrava a OC Breda & Weinstein.

Po dobu konání výstavy bude její součástí promítání filmu Na útěku – tragický osud rodiny Davida Weinsteina (cca 50 minut), film začne vždy v každou celou hodinu.

Výstava potrvá do 3. 6.

Místo konání akce: Obecní Dům Opava, Ostrožná, Opava
Datum začátku akce: 4. Dubna 2018 17:00
Datum ukončení akce: 4. Dubna 2018 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.947N 17.9076E

Případné změny si prověřte na webu akce NA ÚTĚKU - tragický osud rodiny Davida Weinsteina

Jméno organizátora: Další břehy
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Žádná akce.