Národní Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi 2017

Akce Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

Národní Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi

Národní Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi se koná každoročně v rámci Celonárodní Svatováclavské pouti. Městské slavnosti ve Staré Boleslavi, ve městě, které se stalo poslednímu přemyslovskému Václavovi osudným. Mše, bohoslužby, lidová pouťová zábava, ukázky dobových řemesel. Svatováclavská pouť vyvrcholí ohňovým průvodem sv. Václava a ohňostrojem.

Svatováclavská slavnost se koná každoročně v den sv. Václava v obou staroboleslavských chrámech – v bazilice sv. Václava i v poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Vrcholem slavností bude koncelebrovaná poutní bohoslužba na Mariánském náměstí, které předsedá pražský arcibiskup.

I letos se v předvečer Národní svatováclavské pouti, ve chvíli, kdy z Pražského hradu jsou do Staré Boleslavi se všemi poctami vezeny ostatky svatého knížete Václava, spojí věřící celé země ve společné modlitbě. V podvečer přijíždí relikvie sv. Václava do Boleslavi. Za zvuku zvonů bude relikvie přenesena do baziliky sv. Václava, vnesena do starobylé románské krypty sv. Kosmy a Damiana a instalována na oltáři.

Ústředním bodem celé svatováclavské slavnosti bude koncelebrovaná mše svatá, která 28. září začíná v 10.00 hodin na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi. Hlavním celebrantem poutní mše svaté bude Mons. František Radkovský, kazatelem pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP. Bohoslužba bude vysílána v přímém přenosu České televize a Českého rozhlasu. Od 12.00 následuje na Mariánském náměstí hudební a divadelní program. Každým rokem tato poutní slavnost přináší důraz na nějaké aktuální téma.

Tradice, kterou tak mocně rozvinul císař Karel IV., byla vzkříšena společným úsilím Kolegiátní kapituly sv. Kosmy a Damiána, Města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, České biskupské konference a Arcibiskupství pražského v roce 2003. Postupem času se k této tradici poutí ke kořenům křesťanské kultury po staletí formující český národ a českou státnost přidaly také další instituce. Národní svatováclavská pouť se v průběhu devíti ročníků vyprofilovala jako hlavní akce státního svátku Dne české státnosti a jako nejvýznamnější duchovní akce v Čechách. V roce 2009 navštívil Starou Boleslav u příležitosti Národní svatováclavské pouti papež Benedikt XVI.

Místo konání akce: Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
Datum začátku akce: 27. Září 2017 09:00
Datum ukončení akce: 1. Října 2017 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1894N 14.6672E

Případné změny si prověřte na webu akce Národní Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi

Jméno organizátora: Poutě , trhy , festivaly , akce
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Žádná akce.