Noc snů a Světový den želv

Akce Chleby

Noc snů a Světový den želv
Akce pro děti
ZOO Chleby, Chleby
Další akce ve městě Chleby

Noc snů a Světový den želv

Noc snů (Dream Night at the zoo) je speciální akce pro hendikepované, dlouhodobě nemocné a opuštěné děti, jejich rodiče a sourozence. Tato akce probíhá v téměř 300 zoologických zahradách asi 40 zemí světa. Nemá pevný termín ani obsah, cílem je však vždy zábava hendikepovaných a dlouhodobě nemocných dětí.

Jak a kdy Noc snů vznikla
V roce 1996 Rotterdamská zoo zorganizovala speciální večerní program pro onkologické pacienty dětské nemocnice Sophia. Kromě zábavy jim také zpřístupnila některé prostory, kam se běžní návštěvníci nedostanou. Mnohým nemocným dětem se tak splnil sen a vzhledem k tomu, že šlo o večerní akci, dostala záhy název Noc snů. Původně mělo jít zřejmě jen o jednorázovou záležitost, ale díky velkému úspěchu se opakovala i další rok a další a další... Cílem Noci snů bylo (a dosud je), dětem zdravotně postiženým nebo s chronickým, či jiným dlouhodobým onemocněním, jakož i opuštěným dětem dopřát v zoo postavení V.I.P. návštěvníka - aby mohly svůj běžný život svázaný spíše s nemocnicemi, léčebnami nebo různými úsatvy vyměnit na chvíli za nadstandardní zábavu a zážitky.

V letech 2000 - 2001 se k této akci přidalo dalších 5 nizozemských zoo a o rok později další 4 a také zoo v belgických Antverpách a dánském Aalborgu. V následujícím ročníku (2003) se připojilo po dvou zoo z Francie a Kanady a v roce 2004 mnoho dalších (Velká Británie, Švédsko, Německo, Maďarsko, Řecko, USA, Kolumbie, Nový Zéland a také ČR - Zoo Děčín). Noc snů se začala ve světových zoo šířit značným tempem a v mnohých je dnes neodmyslitelnou a pravidelně pořádanou akcí. Aktuálně probíhá ve více než 300 zoo asi 40 zemí světa (Arménie, Austrálie, Bangladéš, Belgie, Čína, ČR, Dánsko, Ekvádor, Filipíny, Francie, Chorvatsko, indie, Irsko, Itálie, Izrael, Japonsko, JAR, Kanada, Kolumbie, Kostarika, Lucembursko, Maďarsko, Mexiko, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Taiwan, Turecko, USA, Velká Británie). Jeden večer, kdy zoo patří především zdravotně postiženým, dlouhodobě nemocným a opuštěným či osiřelým dětem.

Noc snů v Zoo Chleby
Naše zoo se k této celosvětové akci přidala v roce 2017. Jsme sice trochu limitovaní tím, že v zoo není veřejné osvětlení, proto není možné organizovat žádný noční nebo pozdně večerní program, nicméně přesto jsme se rozhodli k této činnosti připojit a program ušít na míru našich podmínek a možností.
Vzhledem k tomu, že jde o náš první ročník a netušíme, jak velký bude zájem, nepořádáme Noc snů jen pro limitovaný počet pozvaných nebo objednaných zájemců (jako to bývá v jiných zoo), ale pro kohokoli - pro všechny zájemce. Při velkém počtu návštěvníků se může stát, že občas dojde i na nějakou improvizaci

Komu je akce určená:
především hendikepovaným, dlouhodobě nemocným a opuštěným dětem a jejich rodinným příslušníkům, ale uzavřená není ani pro běžné návštěvníky, tím spíše, že jde tentokrát o akci spojenou se Světovým dnem želv.

Kolik se platí:
akce je zdarma (včetně přednášek) pro všechny účastníky, stačí pouze platná vstupenka do zoo (postižení mají do zoo vstup zdarma)

Program:
10.00 - 12.00 ; u vchodu do staré zoo
zahájení Noci snů, předání drobných dárků zdravotně postiženým, dlouhodobě nemocným a opuštěným dětem a komentovaná prohlídka staré zoo. Zdravotně postižené, dlouhodobě nemocné a opuštěné děti budou mít možnost, kontaktu s některými zvířaty - pohladit si je nebo se s nimi vyfotit a také maličko nakročit do zákulisí (do vnitřní ubikace geparda).

12.30 - 13.30 Nová zoo, u budovy Mendelova ekocentra
vystoupení taneční skupiny

14.00 - 15.00; Nová zoo, učebna Mendelova ekocentra
velmi zajímavá přednáška o ochraně mořských želv v Indonésii, přednášet bude paní Hana Svobodová, která působí v místě, tj. v Indonésii, v jedné z absolutně nejvýznamnějších a nejcennějších lokalit světa. Kromě povídání bude přednáška doplněná prezentací, fotografiemi i krátkým videem.
Poznámka: kapacita učebny je řádově 60 - 70 lidí, při větším zájmu rozhoduje, kdo přijde dříve

15.30 - 17.00; Nová zoo, od budovy Mendelova ekocentra
komentovaná prohlídka nové zoo, včetně Mendelova ekocentra. Zdravotně postižené, dlouhodobě nemocné a opuštěné děti budou mít možnost kontaktu se zvířaty v ekocentru (od bezobratlých, přes hady a ještěrky až po králíky nebo jiné hlodavce) a také s daňky přímo v jejich výběhu. V rámci prohlídky vám představíme i medvědinec, jehož stavba právě započala a nahlédnout budete moci také do rozestavěné budovy statku.
Poznámka: ekocentrum není bezbariérové, ale ani vozíčkáři nebudou ochuzeni o zážitek - naši pracovníci přinesou některá zvířata ven před ekocentrum, kde je půjčí vozíčkářům do ruky.

od 17.00; Nová zoo, u budovy statku vedle ekocentra
opékání buřtů (vše bude na místě k dispozici, buřty budou v prodeji v kiosku) a debata s pracovníky zoo (ředitel, zástupce ředitele, zoolog, ošetřovatelé apod.)

Místo konání akce: ZOO Chleby, ZOO Chleby, Chleby 1, Chleby
Datum začátku akce: 20. Května 2017 10:00
Datum ukončení akce: 20. Května 2017 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.2222N 15.0917E

Případné změny si prověřte na webu akce Noc snů a Světový den želv

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce