Norma 2017

Akce Ostrava

Norma 2017
Divadlo, Festivaly
Web organizátora:
festivalnorma.cz
Další akce ve městě Ostrava

Norma 2017

Norma je festival autorského divadla a současného umění pořádaný v Ostravě. Festival pořádají ve spolupráci galerie PLATO Ostrava a pražské divadlo Studio Hrdinů.
Festival Norma se soustředí na autorské divadelní projekty vypovídající o trendech a tématech, které zaměstnávají evropské tvůrce napříč generacemi i divadelními žánry. Důležitým rozměrem festivalu je syntéza výtvarného umění a divadla v konkrétních divadelních inscenacích i v sekci performancí na pomezí divadla a výtvarného umění. Toto spojení je oboustranně přínosné: pro konceptuální umělce je překračování hranic výtvarného umění přirozené a divadlo pro ně bývá vzrušující výzvou, divadelníci se mohou inspirovat snahami o přesah i svobodomyslností a lehkostí, s nimiž umělci nad divadlem uvažují.

Třetí ročník festivalu Norma, letos zhuštěný do jednoho dne, se v rámci svého vymezení na současné mezinárodní autorské pohybové a činoherní divadlo s důrazem na syntézu s výtvarným uměním, dramaturgicky zaměřuje na přesahy k hudbě.
V prostorách Dolu Hlubina, kde se uskutečnil už první ročník festivalu, se diváci setkají s variacemi na klasickou hudbu, konkrétně na dílo Franze Schuberta, a to v představeních Síla zvyku (zde velmi volně) brněnského HaDivadla, Schubert Teatru Dramatycznyho z Walbrzychu, a multimediální performanci skladatelky Natálie Plevákové Erlkönig digital.

Úvodem letošního festivalu bude performance choreografa a tanečníka Jana Bárty Pitch. Bárta si klade otázky po možnostech vnímání, pozorování a soustředění. Hra Thomase Bernharda Síla zvyku spadá do okruhu jeho her, v nichž akcentuje téma umělecké tvorby, touhy po dokonalosti a nemožnosti jejího dosažení. V případě tohoto titulu cirkusový principál Caribaldi autoritativně ovládá svou zuboženou suitu k dokonalosti Schubertův kvintet Pstruh. Naše interpretace (režie Jan Horák a Michal Pěchouček) tato témata akcentuje, ale zároveň bernhardovský dramatický záměr postupně relativizuje a reinterpretuje. Performance Vladimíry Večeřové Vitální dialog, zkoumá, jak se může vyjádřit empatie, solidarita a přátelství skrze řeč těla, pomoci jeho znaků a beze slov. Výsledný tvar komponuje jako obraz, nebo spíše prostorovou sochu-instalaci s performancí. Festival Norma letos představí vítěznou performance České taneční platformy 2017, taneční sólo Terezy Hradilkové Švihla. Hradílková se zde extrémní fyzickou akcí konfrontuje s osobní potřebou dostat se blíž sám k sobě a ke své podstatě. Vrcholem dne pak bude hudební performance Schubert. Hravá pocta Schubertově hudební genialitě je romantickou kompozicí s dvanácti performery a strunným kvartetem. Performance zvítězila na prestižní přehlídce současného polského divadla Divine Comedy Festival v Krakově 2016. Program uzavře multimediální performance skladatelky Natálie Plevákové Erlkönig digital. Ta uzavře Schubertovskou linku jednodenního setkání divadla, výtvarného umění a hudby, na který by měla Norma, opět už jako dvoudenní dramaturgická koncepce navázat v dalším, již čtvrtém ročníku.

PROGRAM:
16.30 Jan Bárta – Pitch

17.15 HaDivadlo: Thomas Bernhard – Síla zvyku

19.15 Vladimíra Večeřová – Vitální dialog

20.00 Tereza Hradilková – Švihla

21.00 Teatr Dramatyczny ve Wałbrzychu: Schubert. Romantická kompozice pro dvanáct účinkujících a smyčcový kvartet

23.00 Natálie Pleváková – Erlkönig digital

celodenní permanentka 350,-/250,- v předprodeji
vstupenky na jednotlivá představení v prodeji na místě

Místo konání akce: Dul Hlubina, Vítkovická 1708, Ostrava
Vstupenky: https://goout.net/cs/listky/festival-norma-2017/lpmb/
Datum začátku akce: 3. Listopadu 2017 16:30
Datum ukončení akce: 4. Listopadu 2017 00:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.8226N 18.2783E

Případné změny si prověřte na webu akce Norma 2017

Jméno organizátora: NORMA
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Country Fontána Ostrava 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava
Top festival 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
EXPEDIČNÍ KAMERA 2024
Kino Vlast F≈M, Frýdek-Místek
Country Fontána Ostrava 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava
Kamenité Čas Rock Fest 2024
Areál Kamenité, Vyšní Lhoty
OPAVA SLAVÍ FEST 800
Stříbrné Jezero, Opava