Nové divadlo Nitra: Anna Franková

Akce Olomouc

Nové divadlo Nitra: Anna Franková
Divadlo, kino
Další akce ve městě Olomouc

Nové divadlo Nitra: Anna Franková

Nové divadlo Nitra: Anna Franková

V rámci Dnů židovské kultury uvedeme komorní inscenaci Anna Franková v podání mladého slovenského souboru Nové divadlo v Nitre. Inscenace vychází z deníků třináctileté Anny Frankové, která se s rodinou ukrývala za druhé světové války a zapisovala si vše, co se kolem ní dělo. Je určena zejména pro mládež od 12 let.

"Autoři dramatizace deníku místo rekonstrukce pocitových deníkových zápisků předvedli hravým způsobem důvěrná zákoutí tajemství prožívání puberty. ,Nehrajíʻ, jen registrují proud vědomí, zachycený v Annině deníku. Inscenace tak není sentimentální, ale fakticky věrná v hledání lidského tepla, paradoxně v čase všeobecné nenávisti a stále bezdůvodnější xenofobie,“ napsal Miroslav Ballay na serveru pravda.sk.

Zápisky končí textem, který Anna zaznamenala jen několik dní před tím, než ji a její rodinu odvlekli vojáci. Ona sama zemřela na tyfus v roce 1945 v koncentračním táboře Bergen Belsen. Její zápisky se dochovaly a po válce se o jejich knižní vydání zasloužil Annin otec Otto Frank, který jako jediný z rodiny válku přežil. Hra je určena zejména mládeži od 12 let.

Nové divadlo v Nitre založili v roce 2016 divadelníci, kteří se odpojili od Starého divadla Karola Spišáka a záhy rozvinuli vlastní tvorbu.

Koncept: Šimon Spišák a Veronika Gabčíková, Dramatizace: Šimon Spišák, Dramaturgie: Veronika Gabčíková, Scéna, kostýmy a loutky: Karel Czech, Režie: Šimon Spišák.

Osoby a obsazení:Anna Franková – Lucia Korená, Peter van Daan, otec, matka, Miep, pán van Daan, pani van Daanová, pán Düssel, Mortie, kocúr, a další. – Ivan Martinka j.h., Hlasatel: Martin Nahálka, Hlas Anny: Alica Cvečková. Premiéra 19. listopadu 2016.

Místo konání akce: Divadlo hudby - Muzeum umění Olomouc, Denisova 47, Olomouc
Datum začátku akce: 25. Října 2017 19:00
Datum ukončení akce: 25. Října 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.5961N 17.2563E

Případné změny si prověřte na webu akce Nové divadlo Nitra: Anna Franková

Jméno organizátora: Divadlo hudby - Muzeum umění Olomouc
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov