Novoroční koncert

Akce Karlovy Vary

Novoroční koncert
Koncerty
Další akce ve městě Karlovy Vary

Novoroční koncert

EDVARD GRIEG: Holbergova suita

DALIBOR ŠTRUNC: Malované na cimbál

ANTONÍN DVOŘÁK: Pražské valčíky

FRANZ LEHÁR: Velké Potpourri (Země úsměvů)

FRANZ LEHÁR: Tvým je mé srdce jen (Země úsměvů)

JOHANN STRAUSS: Za hromu a blesku

FRANZ LEHÁR: Moje rety k polibku zvou (Giuditta)

CARL ZELLER: V Tyrolích dáš-li růže květ (Ptáčník)

FRANZ LEHÁR: Velké Potpourri (Paganini)

Barbora Perná – soprán

Josef Moravec - tenor

Johana Klára Kratochvílová - cimbál

Jan Kučera – dirigent

Novoroční koncert uvede Holbergova suita Edvarda Griega (1843 – 1907) vycházejícíz tanečních forem z 18. století. Následná koncertní fantazie Malované na cimbál Dalibora Štrunce (*1966) ojedinělým způsobem spojuje originální hudbu pro cimbál a komorní těleso. Jako sólistka skladbu provede mladá česká cimbalistka Johana Klára Kratochvílová. Dalibor Štrunc působí ve své skupině Cimbal Classic a v Javorech sourozenců Ulrychových, vystupuje i s řadou těles v širokém žánrovém rozpětí – od folkloru po klasickou hudbu ve filharmonickém rozměru. Hru na cimbál vyučuje na konzervatoři v Brně. Kromě toho složil hudbu k několika divadelním představením.

V dalším programu zazní, vedle drobné taneční skladby Antonína Dvořáka (1841 - 1904) a polky „krále valčíků“ Johanna Strausse ml. (1825 - 1899), skladby z operet Franze Lehára (1870 - 1948) a Carla Zellera (1842 – 1898). Jako sólisté se představí sopranistka Barbora Řeřichová Perná a tenorista Josef Moravec.

Johana Klára Kratochvílová patří mezi nejvýraznější talenty cimbálové hry té nejmladší, nastupující generace. Obor cimbál studuje na Konzervatoři Brno u Dalibora Štrunce. Nástroji se věnuje již od dětství a má za sebou řadu úspěchů v soutěžích. Největším dosavadním úspěchem je první cena z prestižní mezinárodní cimbálové soutěže ve Valašském Meziříčí (2015), laureátkou a vítězkou stejné soutěže se znovu stala i v roce 2019. Skladbu Malované na cimbál provedla opakovaně sólově i v doprovodu symfonických těles, rovněž s KSO začátkem loňského roku.

Barbora Řeřichová Perná patří k největším současným pěveckým nadějím. Spolupracuje s různými operními scénami, za roli Fiordiligi v inscenaci Mozartovy komické opery Cosi fan tutte v Moravském divadle Olomouc získala širší nominaci na Cenu Thálie. Zpěv vystudovala na Pražské konzervatoři, ale již během studií hostovala v operních divadlech v Ostravě a Plzni. Ve studiu zpěvu pokračovala na Akademii múzických umění v Praze. Je laureátkou a držitelkou prvních cen z několika soutěží, v listopadu 2010 zvítězila na mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Zde získala i řadu dalších ocenění.

Josef Moravec je sólistou Opery Národního divadla v Praze absolvoval Pražskou konzervatoř a ve studiu pokračoval na pražské AMU a na Sibeliově akademii v Helsinkách. Na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech získal 3. cenu v kategorii Junior a Cenu Viléma Zítka. Je častým hostem divadelních scén v Plzni, Českých Budějovicích, Opavě, Liberci, v Národním divadle v Brně. Od sezony 2010/2011 je stálým hostem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, řadu rolí ztvárnil rovněž ve Státní opeře Praha. Koncertně vystupuje rovněž v zahraničí.

Koncert bude řídit šéfdirigent KSO, skladatel a klavírista Jan Kučera. Patří mezi nejvšestrannější české umělce. Obor dirigování vystudoval na Pražské konzervatoři, posléze na HAMU pod vedením Vladimíra Válka. Jako skladatel zasahuje do mnoha oblastí, tvoří kompozice symfonické, komorní i písňové a zároveň má na svém kontě přes třicet scénických hudeb k inscenacím pražských i oblastních divadelních scén.

Od roku 2002 využíval Jan Kučera příležitostí, které mu jako svému asistentovi v SOČR nabízel tehdejší šéfdirigent Vladimír Válek. Jako dirigent spolupracuje s předními českými orchestry, s nimiž kromě klasického repertoáru natočil či veřejně realizoval více než sto symfonických děl soudobých českých či zahraničních autorů, často v premiéře. V letech 2008 - 2010 byl angažován jako dirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Působí i na operní scéně. V Národním divadle moravskoslezském v Ostravě dirigoval Mirandolinu Bohuslava Martinů a Prokofjevovu operu Ohnivý anděl. Na Nové scéně Národního divadla v Praze nastudoval dvě krátké opery Dmitrije Šostakoviče - Antiformalistický jarmark/Orango a ve světové premiéře svoji komickou operu Rudá Marie, komponovanou na námět kultovního rozhlasového seriálu Rodinka Tlučhořových autorů Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse. V lednu 2016 nastudoval ve Stavovském divadle operu La Cenerentola (Popelka) Gioacchina Rossiniho.

Začátek akce: 1. 1. 2020 16:00:00
Konec akce: 1. 1. 2020 17:30:00
Vstupenky
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Anna K.
KD Cristal, Rosice
SANDRA (DE)
Kongresové centrum Praha, Praha
Mladí ladí jazz Open Air
Karlovo náměstí, Praha