Oslava čínského nového roku 2018

Akce Praha

Oslava čínského nového roku 2018
Slavnosti
Další akce ve městě Praha

Oslava čínského nového roku 2018

V sobotu 17. 3. 2018 budeme ve Wushucentru (Perunova 15) slavit začátek roku Zemní psa.

Letos však bude oslava čínského nového roku spojena také s oslavou 60. narozenin našeho Mistra Qin Ming Tang. Mistr slaví své narozeniny podle čínského kalendáře vždy 29 dnů po čínském novém roce. Rok je rokem Mistra Qina a tak je toto výročí obzvláště významné.

Akce bude zahájena v 17:30. Na akci jsou zváni přátelé a současní i bývalí studenti, se kterými se Mistr rád opět setká.

Každý účastník oslav může podle čínské tradice pro Mistra připravit červenou obálku 红包 s přáním. (V Číně se místo dárků dávají právě tyto červené obálky s přáním, do kterých se ukládají peníze, přičemž nezáleží na obnose ale na 心意, tedy na úmyslu obdarovat). Je samozřejmě možné pro Mistra také připravit místo obálky třeba přáníčko napsané na červeném papíře a malý dárek. Přání Mistrovi můžete doprovodit krátkým vystoupením. Obálky a dárky budeme Mistrovi předávat po zahájení oslavy lvím tancem.

Účastníci dostanou od školy taštičky 饺子 (tradiční pokrm podávaný při oslavách nového roku) a nudle pro dlouhý život 长寿面 (podle čínské tradice se na oslavách narozenin podávají nudle pro dlouhý život 长寿面, které mají oslavenci zajistit dlouhý a spokojený život) a dále bude podáváno tou-fu 豆腐 se zeleninovým salátem (neboť výslovnost tou-fu připomíná výslovnost přání hodně štěstí)


Na co se můžete těšit:
1. lví tanec - důležitá součást tradiční čínské kultury. Jeho hlavním účelem je zahnání zlých duchů a přivolání štěstí a radosti.
2. čínská novoroční specialita taštičky 饺子a nudle pro dlouhý život 长寿面
3. spousta jídla a pití
4. spousta kamarádů
5. Pouštění lampionu štěstí.


Vstupné je zdarma.
Na akci je nutné se předem přihlásit, aby bylo možné připravit dostatečné množství jídla ☺
Přihlásit se můžete přes email: qinfei@wushucentrum.cz , nebo osobně u Shi-mu ve Wushucentru (Pro Mistra je oslava jeho narozenin překvapením, tak pozor, aby se nevyzradilo ☺).

S sebou:
jídlo, pití, dobrou náladu a krátké vystoupení (není nutné) pro pobavení ostatních (zpívání, tancování, divadelní scénka, přednes básně… ☺)

Čínský Nový rok, zvaný také Svátek jara, čínsky Chun jie春节je v čínském kalendáři tou nejvýznamnější událostí v roce. Slavnosti s tímto svátkem spojené poté trvají patnáct dní. Podle legendy žila ve staré Číně příšera Nian, která jednou za 12 měsíců sestupovala z hor do lidských obydlí a lidi požírala. Lidé postupem času zjistili, že příšera se bojí hlasitých zvuků a červené barvy. Proto ji začali zahánět ohňostroji a zdobili svá obydlí červenou. A takto se zrodily oslavy Nového roku, pro které je charakteristické hojné používání červené barvy a velké množství ohňostrojů. Během svátků se se navštěvují příbuzní a přátelé a pořádají se různé hostiny a posezení. Také se na počest nového roku nosí nové oblečení a před začátkem Nového roku se dělá velký úklid celé domácnosti, protože v Číně se věří, že to pomáhá odehnat neštěstí. V den Nového roku se koná sváteční rodinná večeře, na které se podávají novoroční pokrmy, které se v různých částech Číny liší. Obecně se jí ryba, protože ryba znázorňuje v čínské kultuře bohatství. V severní Číne se pak jedí taštičky jiaozi饺子, které mají představovat štěstí, které se balí do těchto taštiček a pak je snědeno při večeři.


WUSHUCENTRUM

Místo konání akce: Wushucentrum, Perunova 15, Praha
Datum začátku akce: 17. Března 2018 17:30
Datum ukončení akce: 17. Března 2018 22:30
Pravděpodobné souřadnice: 50.0769N 14.4536E

Případné změny si prověřte na webu akce Oslava čínského nového roku 2018

Jméno organizátora: Wushucentrum
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce