Oslavy 170 let železnice Brno - Česká Třebová

Akce Svitavy

Oslavy 170 let železnice Brno - Česká Třebová
Akce pro děti
Další akce ve městě Svitavy

Oslavy 170 let železnice Brno - Česká Třebová

v letošním roce uplynulo již 170 let od zahájení provozu na spojovací dráze mezi Brnem a Českou Třebovou. Toto významné výročí si v úseku mezi Českou Třebovou a Letovicemi připomeneme v sobotu 1. června 2019 oslavami, které pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, PhD, za podpory Národního dopravce České dráhy, a. s. a ve spolupráci s městy Svitavy, Letovice, Česká Třebová, Březová nad Svitavou, obcemi Hradec nad Svitavou a Opatov a Městským muzeem a galerií ve Svitavách připravil spolek Poličská lokálka, z. s.
Hlavním bodem programu budou sobotní jízdy zvláštních vlaků v trati Česká Třebová - Letovice, sestavených z historických vozů bývalé třetí třídy a vedených parní lokomotivou 423.009 z roku 1922. V soupravě, doprovázené vlakovým personálem ve stejnokrojích ze třicátých let minulého století, bude zařazen také historický služební vůz s prodejem upomínkových předmětů s tématikou železnice a s možností přepravy dětských kočárků a jízdních kol. Prodej upomínkových předmětů bude zajištěn i během pobytu v jednotlivých stanicích a zastávkách před vlakem. Naše vlaky zastaví ve všech stanicích a většině zastávek tak, abysme mohli uspokojit co nejvíce zájemců o svezení :-)

Po celou dobu oslav bude k dispozici otisk pamětního razítka, zajištěn prodej upomínkových předmětů s železniční tématikou i občerstvení a návštěvníci oslav se mohou těšit i na další doprovodné programy nebo koncerty.
Ve spolupráci s #Městskémuzeumagalerie Svitavy a dalšími bude v předvečer oslav vernisáží zahájena velká výstava "ŽELEZNICÍ ÚDOLÍM SVITAVY" na níž bude představena historie i současnost této důležité dráhy, v provozu bude velké modelové kolejiště pana Milana Meizla a při vernisáži proběhnou komentované prohlídky s odborníkem a spoluautorem výstavy panem Pavlem Stejskalem. V den oslav bude doprava mezi muzeem a nádražím zajištěna kyvadlově historickým aurobusem. Mezi doprovodné akce v dalších místech patří dále (bude doplňováno): SVITAVY - organizované prohlídky pracoviště vypravčích v ŽST Svitavy, slavnostní otevření terminálu, kyvadlová doprava historickým autobusem nádraží – náměstí – muzeum po celý den, živá hudba; na náměstí Dětský den (soutěže, skákací hrad), Kavárenská kultura, ZUŠ open (venkovní festival žáků a učitelů základních škol), historická střelnice, kolotoč, půjčovna dobových kostýmů, fotokoutek, aktivity pro seniory LETOVICE - skákací hrad pro děti, výstava historických kol Odbavení cestujících ve všech zvláštních vlacích zajistí jejich personál, a to dobovými lepenkovými jízdenkami. Ve zvláštních vlacích neplatí jízdní doklady vydané jinými dopravci, jízdní výhody, slevy a komerční nabídky jiných dopravců ani jízdní doklady IDS IREDO a IDS JMK.

Kompletní ceník bude zveřejněn později, proto alespoň příklad několika cen:
Česká Třebová – Opatov: 40 Kč
Česká Třebová – Svitavy: 60 Kč
Česká Třebová – Březová: 80 Kč
Česká Třebová – Letovice: 100 Kč
Svitavy – Březová: 60 Kč
Svitavy – Letovice: 80 Kč
Hradec – Březová: 40 Kč
Hradec – Letovice: 60 Kč
Březová – Letovice: 40 Kč

zpáteční jízdenka = dvojnásobek jednosměrného jízdného
děti do 4 let a kočárky se přepravují zdarma
děti od 4 let (včetně) a psi za poloviční jízdné
přeprava jízdního kola je zpoplatněna částkou 40 Kč


Přijměte prosím naše srdečné pozvání na akci, abychom mohli společně důstojně oslavit výročí této v současnosti velmi důležité železniční tratě.

Těšíme se na setkání s Vámi na této akci :-)

8:24

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce