PAVEL BOŘKOVEC QUARTET

Akce Litovel

PAVEL BOŘKOVEC QUARTET
Koncerty
Další akce ve městě Litovel

PAVEL BOŘKOVEC QUARTET

Koncert v rámci KPH. Alexey Aslamas – housle, Ondřej Hás – housle, Matěj Kroupa - viola, Štěpán Drtina – violoncello. Náhradní termín za 22. 5. 2020

Členy kvarteta jsou Alexey Aslamas (1. housle), Ondřej Hás (2. housle), Matěj Kroupa (viola) a Štěpán Drtina (violoncello) a vzniklo na půdě Akademie múzických umění v Praze. Na této škole všichni členové studovali nebo studují. Kvartet pedagogicky zaštítil Jiří Panocha. Pavel Bořkovec byl profesorem HAMU v letech 1947-1967. Mezi žáky tohoto významného pedagoga českých moderních skladatelů patřili Pavel Blatný, Jiří Pauer, Vladimír Sommer, Petr Eben, Jan Klusák a Jan Truhlář, Radim Drejsl, Miroslav Raichl. Bořkovec složil dvě opery, dva klavírní koncerty, jedno concerto grosso, balet a pět smyčcových kvartetů. Violista kvartetu Matěj Kroupa je skladatelovým pravnukem a kromě propagování Bořkovcova díla se také věnuje komponování hudby – je mimo jiné i autorem hudby k filmu Miroslava Krobota Kvarteto. PBQ se na této hudbě významně podílel.

Kvarteto oslavilo sedm let společné spolupráce a za tu dobu se mu podařilo na sebe upozornit především nevšední dramaturgií. Kromě děl klasické kvartetní literatury i soudobých děl svých vrstevníků se kvarteto Pavla Bořkovce zaměřuje především na českou hudbu 20 a 21. století. Hlavní cíl tohoto tělesa tedy tkví nejen v tom propagovat neprávem opomíjené autory Bořkovcovy generace, ale i sloužit hudbě „nové“ a uvádět na koncertní podia hudbu současných skladatelů. Smyčcové kvarteto Pavla Bořkovce má proto na repertoáru i díla z klasické kvartetní literatury.

Výjimečné na uskupení je i to, že dva členové (Matěj Kroupa a Alexey Aslamas) komponují a aranžují, to zvyšuje soběstačnost PBQ a zároveň ho posouvají k multižánrovému přesahu. Důkazem je spolupráce s Michalem Pavlíčkem a Monikou Načevou. Snaha kvarteta soustavně uvádět soudobou českou hudbu vyústila mimo jiné ve spolupráci s Jiřím Adámkem a Martinem Smolkou na komorní opeře Bludiště seznamů. PBQ je také finalistou mezinárodní soutěže Johannes Brahms Competition Pörtschach (Rakousko 2018).

od 19:00 hodin

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
PRAŽSKÝ VÝBĚR
Dům kultury, Šumperk
SLET ČARODĚJNIC
Camping Žralok Plumlov, Plumlov