Pozorování oblohy na Javorovém

Akce Třinec

Pozorování oblohy na Javorovém
Jiné akce
Další akce ve městě Třinec

Pozorování oblohy na Javorovém

V sobotu 10. 8. 2019 jsme si pro vás ve spolupráci s třineckou hvězdárnou připravili jedinečnou akci – pozorování Slunce, Měsíce a dalších planet na Javorovém vrchu. Vstup na akci je zdarma a koná se za jasné a polojasné oblohy.

Pozorováním nás provede hvězdář Hvězdárny Mikuláše Koperníka v Třinci, pan Vodecký, a k dispozici bude profesionální hvězdářský dalekohled.

Co nás čeká?
Na co se můžete během pozorování těšit vám přiblíží slova pana Vodeckého:

“Letos naše skupina astronomů amatérů opět pořádá Mini expedici na Javorový vrch u Třince. Loni se nám akce povedla a přišlo na ni víc jak 500 zájemců. Dlužno říct, že za tak nebývalou účast vděčíme mimořádnému úkazu, úplnému zatmění Měsíce. Letos již nemáme to štěstí, ale i tak nás čeká bohatá podívaná. Z večera bude nad obzorem Měsíc po první čtvrti a z obou stran ho budou doprovázet Jupiter a Saturn. Jupiter bude krátce po opozici, tudíž vynikající období pro pozorování. Jeho úhlový průměr kolem 46 sekund nám nabídne krásné divadlo na jeho soustavu měsíců. Po západu Měsíce budou dostupné objekty letní oblohy (DSO). Jmenovitě Velká galaxie v Andromedě, Kulová hvězdokupa v Herkulovi nebo oblíbená dvojice galaxií ve Velké Medvědici M81 a M82. K dispozici bude několik středně velkých teleskopů jak na vizuální pozorování, tak pro astrofoto. Tudíž bude možnost, aby si příchozí i sami něco nafotili, pokud budou mít fotoaparát v úpravě na astrofoto. Obloha nám prostě bohatě prostřela a tak bude co pozorovat.”

Dopravu na akci si zařizuje každý účastník sám, vč. lanové dráhy. Součástí akce není organizovaná doprava na Javorový.

Výjezd autem na Javorový si případní zájemci musí domluvit sami s pracovníky chaty Javorový. Výjezd je povolen účastníkům, kteří mají na chatě zajištěno ubytování.

Děkujeme za pochopení.

Další informace najdete zde: https://knihovnatrinec.cz/udalost/pozorovani-oblohy-na-javorovem/

Sobota 10. srpna 2019 v 14:00 až 23:59

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce