R3: Zee Zee

Akce Ostrava

R3: Zee Zee
Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Richard Wagner
Tristan a Isolda, předehra WWV 90

Arnold Schönberg
Tři klavírní kusy op. 11

Maurice Ravel
Kašpar noci   M55

Franz Liszt
Léta putování, č. 6 Obermanovo údolí S 160, č. 4 Vodotrysky ve Villa d’Este S162 a č. 3 Tarantela S162


Zee Zee – klavír

 Wagnerova předehra k Tristanovi a Isoldě je hudební legendou a dodnes často zaznívá v koncertních síních po celém světě. Dala také jméno Wagnerovu charakteristickému harmonickému spojení, kterému se říká „tristanovský akord“.

Arnold Schönberg zkomponoval Tři klavírní kusy ve svých pětatřiceti letech v roce 1909. Do díla se promítl autorův osobní život, kdy ho opustila žena kvůli vztahu s malířem Richardem Gerstlem. Ten později spáchal sebevraždu a ona se k Schöenbergovi vrátila.

Kašpara noci, v originále Gaspard de la Nuit, složil Maurice Ravel na základě stejnojmenné básnické sbírky básníka Aloysiuse Bertranda. Jméno Gaspard pochází z perštiny a označuje „muže, který má na starosti královské poklady“. „Pokladník noci“ tak vytváří narážku na někoho, kdo má na starosti vše, co je drahocenné, avšak temné až tajemné.

Třídílný klavírní cyklus Léta putování napsal Franz Liszt pod dojmy a zážitky ze svých cest za přírodními krásami Švýcarska a Itálie mezi lety 1855 až 1877. Obermanovo údolí je jedna z nejznámějších skladeb tohoto rakousko-uherského hudebního skladatele, který ve své době patřil k nejslavnějším klavíristům.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
G4 Jelen & JFO II
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
K4 Smetanovo trio
Kino Vesmír, Ostrava
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
R4 Alexandra Dovgan
Kino Vesmír, Ostrava