Radůza + kapela

Akce Valašské Meziříčí

Radůza + kapela

Nejlepší a neslavnější písničkářka na české alternativní scéně nám představí se svou kapelou průřez dosavadní tvorbou. Zazní nejen písně z posledního alba Nebe je odemčené (březen 2022), ale i písničky z prvních desek.

"Vnímavý člověk nemůže nevidět, že náš svět je založený na prastarých pravidlech ´urvi, co můžeš´ a ´když nezabiješ, budeš zabit´. Násilí asi nějak souvisí s podstatou lidské existence. Lidé se vlastně vůbec nemění, od baroka dělají stále stejné chyby, pořád stejně bloudí," říká písničkářka Radůza.

Písně, které Radůza skládá, hraje a zpívá jsou dokumentem jejího života a svou hudbu vnímá jako psychoterapii, která lidem ulevuje. Sama plná bolesti je dnes uzavřenější i smutnější, ale na posluchače nepřenáší negativní pocity. Člověk podle ní bolest musí brát jako výzvu, jejíž naplnění má zlepšit jeho život. Nehodlá ztrácet čas s lidmi, které nepotřebuje vidět, s věcmi, které nepotřebuje vlastnit.

"Když člověk pohlédne do tváře nějaké definitivy, přechodu do jiné dimenze bytí, přestane řešit to, co není důležité," tvrdí nejúspěšnější písničkářka české alternativní scény.
Její umělecká dráha připomíná některé „pohádkové" životopisy. Na ulici ji v roce 1993 objevila Zuzana Navarová a již tři dny na to zpívala ve svatyni českých zpěváků, v pražské Lucerně. O pár týdnů později zde pak triumfovala jako „předskokanka" americké písničkářky Susanne Vega, o šest let později měla stejnou čest při koncertě Mikea Oldfielda. Od té doby vydala řadu velmi úspěšných sólových alb, která bez jakékoliv reklamy lámou rekordy v prodejnosti, získala několik zlatých Andělů a bodovala také v anketě Zlatý slavík. Díky své jedinečnosti a originálním písním, čerpajících především z české tradice, zaujala i publikum v zahraničí, v Polsku ve Francii…

Tentokrát nám představí se svou kapelou průřez dosavadní tvorbou. Zazní nejen písně z posledního alba Nebe je odemčené (březen 2022), ale i písničky z prvních desek. Radůza se zvládne doprovodit na několik hudebních nástrojů, její zpěv hřmí, ale i jemně vypráví dojemné příběhy.

19:30

na místě 400 Kč, v předprodeji 360 Kč

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
MUZIKÁLY NARUBY
Podzamecka Zahrada, Kroměříž
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury, Kroměříž