Sametový průvod: Vezmi si s sebou květinu

Akce Praha

Sametový průvod: Vezmi si s sebou květinu
Jiné akce
Další akce ve městě Praha

Sametový průvod: Vezmi si s sebou květinu

Rekonstrukce průvodu Albertov-Národní po 30 letech

“Vezmi si s sebou květinu” stálo v úvodu pozvánky na studentskou manifestaci na Albertově v listopadu 1989. Vezměte ji i nyní a pojďte s námi znovu!

Studenti se tehdy sešli, aby uctili památku medika Jana Opletala. Ten zemřel v roce 1939 poté, co byl postřelen při protestu proti nacistické okupaci. Jeho pohřeb se konal 15. listopadu, dva dny nato nacisté zavřeli české univerzity. Pieta připomínající v roce 1989 tuto událost v důsledku vypjaté nálady ve společnosti nakonec také přerostla v protest - tentokrát proti komunistickému režimu - a odstartovala tak sametovou revoluci.

Připomeňte si, jak se daly před 30 lety věci na cestu ke svobodě. Sbíráme příběhy a vzpomínky z průvodu před 30 lety na webových stránkách: https://www.sametovypruvod.cz/vaspribeh/ a vybrané použijeme při realizaci průvodu. Pojďte s námi!


KDY, KDE A KUDY?
Stejně jako před 30 lety se sejdeme na Albertově, kde bude tentokrát program pořádaný studenty Univerzity Karlovy probíhat už od rána. Vyrazíme kolem půl třetí směrem na Vyšehrad, který byl 17. listopadu 1989 oficiálním cílem průvodu. Ani my tu ale neskončíme a budeme pokračovat dál na Rašínovo nábřeží.

CO SE BUDE DÍT?
Nebude to jen procházka! Chceme co nejvíce navodit atmosféru tehdejší doby. Průvod budou provázet herci a zvukové a audiovizuální kulisy vzpomínek pamětníků. Budeme rádi, když nám s atmosférou vzpomínkami pomůžete i vy.

NECHCETE SE MAČKAT?
Průvod vyráží z Albertova ve 14.30, ale pokud si chcete atmosféru vzpomínkové procházky užít ve svém tempu, můžete si trasu projít sami se svými nejbližšími až do večera. Divadelní obrazy pro Vás oživíme po celé cestě až do 17.00 (nebo dokud herci nezmrznou :), finální instalaci na náplavce si budete moci prohlédnout i o den později (ověřit u Jakuba).

NESLAVÍME SAMI
Praha se 17. 11. promění v duchu oslav 30. výročí sametové revoluce. Do centra se sejdou tisíce lidí, a proto Vás žádáme o trpělivost a ohleduplnost - je možné, že po trase budeme muset dát přednost tramvajím, vozům záchranné služby nebo prostě jiným oslavujícím. Dbejte proto prosím pokynů organizátorů a policie, která bude bdít nad bezpečností celé akce. Děkujeme.

Přijďte na průvod, podělte se s námi o váš příběh, nebo ho jen v průvodu odvyprávějte ostatním kolem vás. Pojďte s námi!

JAK SE ZAPOJIT?
1) Zažili jste průvod 17.listopadu v roce 89? Pošlete nám svůj příběh.
2) Řekněte o Sametovém průvodu vaším známým, vezměte s sebou vedle květiny i děti a vylepšete jim průvod vašimi osobními příběhy.

Těšíme se na vás!
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce