Sandová, Chopin a ti druzí

Akce Hranice

Sandová, Chopin a ti druzí
Koncerty
Další akce ve městě Hranice

Sandová, Chopin a ti druzí

Klavírní koncert s recitací Hany Maciuchové.

Koncert se uskuteční ve středu 21. dubna v 18:00 hodin v Koncertním sále v Hranicích. Vstupné je 250 Kč mimo předplatitele KPH.
Interpreti: Hana Maciuchová – umělecký přednes Ivo Kahánek – klavír

Hana Maciuchová
Přední česká divadelní, filmová a televizní herečka, mnohokrát oceněná za rozhlasovou tvorbu, pochází ze Šternberku u Olomouce. Její rodiče byli vášniví divadelníci a ukazovali jí divadelní prostředí zblízka. Otec ji ve 14 letech nabídl roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou právě zkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Odmalička ráda tancovala, zpívala a recitovala ve škole. Studium herectví pro ni tedy bylo logickým východiskem. Během pobytu na gymnáziu se nicméně vážně zabývala myšlenkou věnovat se medicíně nebo studiu angličtiny. Nechtělo se jí odjet do vzdálené Prahy a výrazně se odloučit od rodiny. Nakonec se přece jen rozhodla pro DAMU, kde mezi její pedagogy patřili Radovan Lukavský a Karel Höger. Ještě během studií začala hrát v divadle Za branou, kde posléze získala své první profesionální angažmá. V roce 1971 nastoupila do prakticky celoživotního angažmá do Vinohradského divadla. Na jeho jevišti se představila v řadě významných představení jako např. Obchodník s deštěm, Zločin a trest a Cyrano z Bergeracu. Vedle toho si zahrála i Gertrudu v Hamletovi uváděném na Hradě v rámci shakespearovských Letních divadelních slavností. Objevila se i v představení Chvilková slabost nastudovaném divadlem Radka Brzobohatého.

Ivo Kahánek
Absolvent Janáčkovy konzervatoře v Ostravě ve třídě Mgr. Marty Toaderové a Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Ivana Klánského. Má za sebou také studijní stáž na prestižní londýnské Guildhall School of Music and Drama u Ronana O ́Hory a mistrovské kurzy pod vedením Karl-Heinze Kämmerlinga, Christiana Zachariase a dalších osobností. V roce 2004 se stal absolutním vítězem mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro a již předtím získal ocenění v mnoha významných kláních u nás i v cizině (Maria Canals Piano Competition v Barceloně, Vendome Prize ve Vídni aj.). Po úspěšných debutech na festivalu Beethovenfest v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání od Symfonického orchestru BBC k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall. Tam v srpnu 2007 pod taktovkou Jiřího Bělohlávka provedl Klavírní koncert č. 4 Inkantace Bohuslava Martinů, živě přenášený televizí a rádiem BBC i českou stanicí Vltava. Tento kritikou oceněný debut nabízí německé vydavatelství Deutsche Grammophon jako digitální download. Není divu, že si Ivo Kahánka vybral Sir Simon Rattle ke dvěma vystoupením s Berlínskou filharmonií v listopadu 2014. Následoval nadšený ohlas odborné kritiky i široké veřejnosti. Mladý klavírista se stal po Rudolfu Firkušném teprve druhým českým pianistou v historii, jenž vystoupil s tímto světoznámým tělesem.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce