Sklářská slavnost na Kristiánově

Akce Jablonec nad Nisou

Sklářská slavnost na Kristiánově
Slavnosti, Tradice a řemesla
Další akce ve městě Jablonec nad Nisou

Sklářská slavnost na Kristiánově

SKLÁŘSKÁ SLAVNOST NA KRISTIÁNOVĚ BUDE !

Všechny milovníky skleněné krásy a Jizerek zveme k návštěvě tradiční Sklářské slavnosti na Kristiánově. Koná se vždy první sobotu v září, letos v sobotu 5. září 2020 od 9 hodin.

Sledovat mistry skláře přímo u pece, dívat se, jak se tvoří číše, poznat kouzlo tažení skleněných figurek či vinutých perlí u kahanu, sledovat foukání ozdob, poznat výrobu skleněné bižuterie či různých módních doplňků můžete pouze a jedině na Kristiánově. Zde se opět po roce bude konat Sklářská slavnost s nabídkou nejen skleněné krásy, ale také s ukázkami různých řemesel, ručně vyráběného zboží a živým doprovodným programem pod širým nebem.

Připravena je také široká nabídka tvůrčích dílen, v nichž se budete moci zapojit třeba do společné výroby skleněné mozaiky s vyobrazením jedné ze zaniklých staveb osady, nebo si můžete třeba navléknout šňůrku korálků či ušít originální šperk z drobných perliček. Na děti čeká hledání pokladu čaroděje Tamanna, který snad i letos slavnost navštíví osobně. Ti největší odvážlivci si mohou, pod dozorem Horské služby Bedřichov, vyzkoušet slaňování přes Kamenici anebo jízdu na koni.

Slavnost začíná v 9 hodin, vlastní program pak od 9,30 uctěním památky zakladatele sklářské osady Johanna Leopolda Riedla na místním hřbitově a následnou mší. V kulturním programu se budou celý den střídat folklorní soubor Folklórní soubor Jizera Liberec,který zpracovává tradiční podještědský, pojizerský a podkrkonošský folklor – písně, tance, říkadla, zvyky a obyčeje z rozsáhlé oblasti mezi Ještědem a Sněžkou. Na děti čeká i velice zajímavé a veselé představení souboru Divadlo Krabice Teplice s představením „Mrkvomen“ a „Václav a Slimák“.
V poledne zazpívají „Zlatý holky“ a probíhat budou také komentované prohlídky expozicí i celou osadou vedené muzejními kurátory.

Program na Kristiánově bude v sobotu 5. září probíhat až do 16 hodin, vstup je zdarma.

Začátek akce: 5. 9. 2020 9:00:00
Konec akce: 5. 9. 2020 16:00:00
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce