SMETANOVO TRIO

Akce Havířov

SMETANOVO TRIO
Koncerty
Další akce ve městě Havířov

SMETANOVO TRIO

Jitka Čechová – klavír, Jan Talich – housle, Jan Páleníček – violoncello

Smetanovo trio založené v roce 1934 legendárním českým klavíristou Josefem Páleníčkem, patří k nejprestižnějším českým souborům současnosti. Současní členové ve své interpretaci navazují na ideál, který vytvořili jeho předchůdci, ale i další významné sólistické osobnosti interpretačního umění 20. století, které se setkávaly na poli komorní hudby. I dnešní členové Smetanova tria – všichni tři významní čeští sólisté – dokazují, že základním předpokladem úspěchu každého kvalitního tria je dokonalá sólistická vybavenost hráčů. Cesta Smetanova tria je v poslední době lemována mimořádnými mezinárodními úspěchy. Je pravidelným hostem významných pódií doma (Pražské jaro, Janáčkův máj, Moravský podzim, Concentus moraviae, Malostranské komorní slavnosti) a v zahraničí (Francie, Německo, Švýcarsko, Velká Británie, Itálie, Slovinsko, Chorvatsko, Lucembursko, Japonsko, Brazílie, USA, Egypt).

Klavíristka Jitka Čechová vystudovala hru na klavír na Pražské konzervatoři u Jana Novotného a pokračovala na Akademii múzických umění v Praze ve třídě Petera Toperczera. Absolvovala postgraduální studium u Eugena Indjice v Paříži a Vitali Berzona ve Freiburgu, mistrovské kurzy u R. Kehrera ve Výmaru, E. Indjice a L. Bermana v Piešťanech.

Získala titul laureáta v řadě mezinárodních soutěží. Jako sólistka je velmi vysoko ceněna kritikou v mnoha evropských zemích a také v Jihoafrické republice, Jižní Americe a Japonsku. Je pravidelně zvána na velké hudební scény a festivaly doma i v cizině (Edinburgh, Graz, Paříž, Frankfurt, Baden – Baden, Bodensee Festival, Pražské jaro, Ticino Musica ad.).

Houslista Jan Talich je výjimečnou osobností nejen české kultury, ale i v mezinárodním povědomí. Ve své bohaté kariéře dokáže spojovat na nejvyšší úrovni zkušenosti z několika povolání. Působí jako sólista, komorní hráč, dirigent a pedagog po celém světě. V tomto roce vyučuje na masterclass ve Velké Británii, Francii, Belgii, Holandsku, Kanadě a USA. Nejdelší je jeho sólová dráha.

Violoncellista Jan Páleníček vystudoval konzervatoř a Akademii múzických umění v Praze u Saši Večtomova a Miloše Sádla. Setkání s Paulem Tortelierem, světoznámým francouzským violoncellistou, bylo vrcholem doby Páleníčkova uměleckého zrání. Komorní hudbu studoval u svého otce Josefa Páleníčka a ve třídě Josefa Vlacha – primária legendárního Vlachova kvarteta.

Vstupné: 270.-Kč, studenti, důchodci: 220.-Kč

19:00


Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
QUEENSHOW 50
Kulturní Dům Leoše Janáčka, Havířov
Kollárovci
MěDK, Karviná
K4 Smetanovo trio
Kino Vesmír, Ostrava
Čechomor - Letní Kooperativa Tour - open air
Amfiteátr na Horečkách, Frenštát pod Radhoštěm