Ty Syčáci

Akce Ostrava

Ty Syčáci
Koncerty
Další akce ve městě Ostrava

Ty Syčáci / Kazachstán / Marek Pražák

Kapela Ty Syčáci vznikla v roce 2000 z iniciativy Petra Váši, jedné z nejpozoruhodnějších postav české alternativní scény. Váša je výjimečný zpěvák, textař, performer a experimentátor, jediný český muzikant schopný hrát doslova celým tělem (on sám tento styl, který jej proslavil už při sólovém vystupování, nazývá „fyzické básnictví“). Jeho spoluhráči v kapele Ty Syčáci jsou kytarista Petr Zavadil (Mucha) a baskytarista Tomáš Fröhlich (ex Pluto). Kapela plní české kluby už osmým rokem. Nad hudebním zařazením Těch Syčáků si lámala hlavu řada kritiků: jejich styl se jakémukoli škatulkování vzpírá. Rámcově se dá říci, že zahrnuje prvky rocku, jazzu, moravského folklóru a world music. Možná právě díky této nezařaditelnosti představuje publikum Syčáků doslova průřez mezi generacemi – od středoškoláků po zasloužilé milovníky klasického kytarového rocku.


Právě jsme dokončili nové album THE TRAMP! volně navazující na album Eldorado z roku 2013. Společně tvoří dvě části jednoho celku, posledního dílu syčácké trilogie o dětech, rodičích a prarodičích, kterému předcházely experimentální „opery“ SSSS (2002) a Lišák je lišák (2005).

Čeští trampové, třikrát vyhnaní ze své země kvůli svobodomyslným písním, putují během dvacátého století kolem světa, tak dlouho na Západ, až se dostanou zpátky domů. Celou tu dobu hledají na svých cestách Domov, Řeč, Píseň, Pravdu. Jsou zasvěcováni do různých tradic posvátného umění. Jsou na stopě odhalení tajemství Hudby a Poezie. Nacházejí poklad, jehož mimořádnou hodnotu ale není snadné ocenit. Jejich vnukové se o to pomocí retro-futuristických trampských písniček pokoušejí.

S radostí a vděkem věnujeme toto dílko Prarodičům.
1918 — 1939 — 1948 — 1968 — 1989 — 2018


Kazachstán – to je rocková hudba, ovlivněná érou kapel sedmdesátých let , ale i zvukem nejrůznějších píšťal a dalších akustických nástrojů. Je to hudba ovlivněná krajinou Beskyd, ale i niterných pocitů člověka v básních a textech Jaroslava Žily. Kazachstán jsou plochy tónů a slov, snažící se vyprávět příběhy.

Začátek akce: 20. 12. 2019 19:30:00
Konec akce: 21. 12. 2019 3:00:00
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
HABERA&TEAM – TOUR 100
Ostravar Aréna, Ostrava
MŮJ VZOR, BOŽSKÝ KAREL
Multifunkční aula GONG, Ostrava
C4 Oslavuji
Kino Vesmír, Ostrava
METALLICA & SYMPHONY TRIBUTE SCREAM INC.
Multifunkční aula GONG, Ostrava
K4 Smetanovo trio
Kino Vesmír, Ostrava