Velikonoce dle našich tradic se Slovanským kruhem

Akce Slapy

Velikonoce dle našich tradic se Slovanským kruhem
Akce pro děti, Přednášky a kurzy
Další akce ve městě Slapy

Velikonoce dle našich tradic se Slovanským kruhem

O tomto víkendu budete mít možnost prohloubit své znalosti o tom, jak naši předkové vnímali velikonoce a jak je slavili. Toto setkání bude jedinečné v tom, že do něj zapojíme sílu staré slovanské moudrosti a dovednosti, a tak se svátek Velikonoc napojí na kořeny naší tradice....

V rámci akce se seznámíte s tradičními řemesly, jako je pletení pomlázek a proutěných ozdob, kovářství, výroba tradiční medoviny, tkaní karetkových pásů, malování a zdobení kraslic.

V průběhu kurzu proběhne i několik přednášek o spirituálních disciplínách, které Slované v tomto období provozovali. Seznámíme se v nich se základy obsahu učení Slovanů, i v jeho návaznosti na keltskou tradici.

Budete mít možnost se zúčastnit očistné sauny vedené v duchu odkazu Slovanství s tradičními procedurami. Poznatky o našich kořenech a zajímavé informace Vám bude předávat skvělý učitel a člověk Zdeněk Ordelt, který bude přítomný po celou dobu kurzu. S historií Slovanů vás seznámí Mgr. Jan Kroča. Hlasovou dílnu pro vás povede zpěvačka Nami Maria Halingten.

Máme pro Vás připravené tyto řemeslné dílny pod vedením zkušených řemeslníků a lektorů

tradiční zdobení kraslic a význam velikonočních vzorů dle slovanské spirituality pod vedením Hany Šmikmátorové, která získala na světové soutěži cenu “držitelka řemeslných tradic”.
velikonoční proutí v Loutí - workshop pletení pomlázek, proutěných ozdob a píštalek z proutků
pletení "karetkových" ozdobných pentliček a pásů
kovářská dílna - výroba drobných kovových předmětů
medovina - dílna na výrobu medoviny
ukázka hry na fujaru, koncovky a dudy tradiční nástroje slovanů
velikonoční tabule - co se jedlo o jarních svátcích za doby slovanů


Akce bude koncipována tak, aby se účastníci mohli na Velikonoční pondělí vydat domů a sdílet nové vědomosti a praktické zkušenosti ve vlastních rodinách a komunitách. Zároveň však bude možné zůstat i v Ekocentru



Program akce:

Pátek - Kurz začíná večeří v 18:30 hodin

Páteční večer bude zahájen povídáním o velikonocích dle slovanských tradic se Zdeňkem Ordeltem a Honzou Kročou

Sobota - řemeslné dílny budou probíhat v průběhu celé soboty a každý účastník si bude moci projít všechny dílny.

Neděle -dopoledne je naplánovaná přednáška o spiritualitě Slovanů a odpoledne bude očistná posvátná sauna v duchu slovanské tradice pod vedením Zdeňka Ordelta s procedurami dle balto-slovanů a hlubokým napojení na naše nitro i kořeny. Důležitá očista na všech úrovních po zimě.

Pondělí- bude volný program dle domluvy ve skupině zakončený společným obědem

Cena

Cena kurzu : 1800,- Kč (zahrnuto šest řemeslných a vzdělávacích dílen)

Cena za ubytování a stravování pokud zůstanete do pondělí: 2070 ,-Kč (3 x 340 plná penze a 3 x 350 ubytování )

Celková cena velikonočního víkendu včetně pondělí: 3870,-Kč


přihlášky prosím posílejte na mail: katarina.urban@ekocentrumlouti.cz
kapacita kurzu omezená 25 účastníků
změna programu vyhrazena

Něco z historie ………………..Kdy se vlastně příběh jarního mýtu odehrával? „Především to nebyla jednodenní oslava jako nějaký státní svátek, jak je známe dnes. Naši předkové slavili dlouho, někdy i dva týdny,“ vysvětluje etnolog a historik Jiří Mačuda. Jarní mýtus kulminoval o dni jarní rovnodennosti (21. března), ale pozdější změny v kalendářním systému (přechod ze starořímského na juliánský v roce 46 př.n.l. a z juliánského na gregoriánský v roce 1582) a následky christianizace slovanského obyvatelstva rozbily těsnou časovou návaznost jednotlivých rituálů, které byly s jarním mýtem spojené.

Tyto rituály, z nichž mnohé přežily otisknuté v lidových tradicích, jsou tedy rozprostřené do mnohem delší doby: od masopustu až po velikonoční pondělí a sahají snad až do období Letnic. Jarní mýtus také podle Jiřího Mačudy otvíral nový rok, protože pro naše pohanské předky závislé na zdaru zemědělské úrody roční cyklus začínal prvním jarním dnem a končil posledním zimním.

Začátek nového roku, zemědělského i kalendářního, doprovázel mýtus o sličném udatném mladém bohovi Jarilovi (zvaném též Jarovítovi, po přijetí křesťanství proměněném ve svatého Jiří), který přijíždí na bílém koni, aby bojoval se zlým drakem (zvaným též zmej, jenž mohl v mýtu zosobňovat Kostěje nebo Černoboha). Od matky Mokoš (Matička Země) dostal zlatý klíč, kterým má otevřít zemi, aby se znovu probrala k životu a začala plodit. V líté bitvě s drakem ovšem Jarilo umírá. Drak je nicméně zabit, nebesa se otvírají a sesílají na zem déšť, který přináší životadárnou vláhu. Příroda se probouzí a začíná znovu rodit.

Místo konání akce: Ekocentrum Loutí, Loutí 4, Rabyně, Slapy
Vstupenky: http://www.ekocentrumlouti.cz/uvod/nabizime/pro-verejnost/
Datum začátku akce: 30. Března 2018 18:00
Datum ukončení akce: 2. Dubna 2018 14:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.8167N 14.4001E

Případné změny si prověřte na webu akce Velikonoce dle našich tradic se Slovanským kruhem

Jméno organizátora: Ekocentrum Loutí
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce