Vilém Balej a Ryan O’Rourke: Hypernaturalizmus

Akce Praha

Vilém Balej a Ryan O’Rourke: Hypernaturalizmus
Výstavy
Web organizátora:
www.naugallery.cz
Další akce ve městě Praha

Vilém Balej a Ryan O’Rourke: Hypernaturalizmus

Vilém Balej a Ryan O’Rourke
Hypernaturalizmus / Hypernaturalism
vernisáž / opening 26. 1. od 18 hod. / 6 P.M.
27. 1. - 9. 3. 2018
k / curator Martina Vítková
Paralelně proběhnou vernisáže / parallel openings City Surfer Office (Tomáš Roubal), DRDOVA GALLERY (Monika Žáková), hunt kastner (Zorka Ságlová) a NEVAN CONTEMPO (Blanka Kirchner).

"Hypernaturalizmus je malba založená na smyslovém poznání. Přicházejí s ním někdejší spolužáci ze školy Vladimíra Kokolii na pražské akademii Vilém Balej a Ryan O´Rourke. Oba patří mezi legendy ateliéru. Vilémovi Kateřina Šedá řekla, že má malovat, jako když si krkne a on tak dodnes maluje. Počítačový ďábel Ryan volně proklikává mezi starými a novými médii a mezi počítačovými kódy. Jeho figury a krajiny jsou fluidní a rukopisně těkavé, představují se nám v jakémsi obráceném módu. Portréty, akty, žánrové scenerie, městské krajiny a náboženská témata Viléma Baleje nejsou nápodobou již existujícího, ale spíše rekonstrukcí. Malba není zrcadlením reality, je vybudovaná na mřížce v linii moderny Mondriana a Maleviče. Staví jiný svět, který se jeví mnohem přesnější a exaktnější než ten náš."

EN: "Hypernaturalism is a form of painting based on sensory knowledge. Its founders are Vilém Balej and Ryan O'Rourke, who attended the atelier of Vladimir Kokolia at the Prague Academy of Fine Arts, where they are both regarded as legends. The computer devil Ryan loosely cruises between old and new media and computer codes. His characters and landscapes are fluid and volatile, presenting themselves in a reverse mode of sorts. The portraits, nudes, genre sceneries, urban landscapes and religious motifs of Vilém Balej are not an imitation of the already existing, but rather a reconstruction. Kateřina Šeda once said to Vilém that he paints as if he is burping and since then he hasn’t painted any other way. Painting is not a reflection of reality; it is built on a grid of modernity of Mondrian and Malevich. It creates a different world that looks much more accurate and exact than ours."

Místo konání akce: Nau Gallery, Kubelíkova 22, Praha
Datum začátku akce: 26. Ledna 2018 18:00
Datum ukončení akce: 26. Ledna 2018 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0821N 14.4496E

Případné změny si prověřte na webu akce Vilém Balej a Ryan O’Rourke: Hypernaturalizmus

Jméno organizátora: Nau Gallery
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce