Vilém Veverka, Jiří Bárta

Akce Prachatice

Vilém Veverka, Jiří Bárta
Koncerty
Další akce ve městě Prachatice

Vilém Veverka, Jiří Bárta

Vilém Veverka, Jiří Bárta - Baroque Top Summits

Koncert pro hoboj, violoncello a cembalo

Na koncert s názvem Baroque Top Summits pozval autor i protagonista projektu Vilém Veverka, jednu z největších hvězd české scény, Jiřího Bártu, nejúspěšnějšího violoncellistu uplynulých dvaceti let. Společně provedou nejen hudbu J. S. Bacha či Isanga Yuna. Partnerem jim bude cembalista Vít Aschenbrenner.

Vilém Veverka – hoboj
Pomyslíme-li na hoboj, napadne nás jméno Viléma Veverky zřejmě jako první. Interpret, který se postupně vyprofiloval čistě jako sólový a komorní hráč dostal zásadní hudební podněty v zahraničí. Své studium na prestižní “Hochschule für Musik Hanns Eisler“ v Berlíně obohatil (vedle studia na Hamu) také o účinkování v nejlepším světovém orchestru, Berlínské Filharmonii. Nastoupená cesta vyvrcholila vítězstvím v jedné z nejprestižnější světových soutěží – Tokyo / Sony Music Foundation (2003). Jako sólista vystoupil ve většině zemí Evropy, stejně tak v Severní i Jižní Americe či Japonsku. Je zakládajícím členem souborů PhilHarmonia Octet a Ensemble Berlin-Prag. Pro label Supraphon doposud nahrál šest profilových alb. Tyto snímky jsou hodnoceny jako referenční. Jeho nejnovějším uměleckým počinem je crossoverový projekt s vlastní hudební skupinou, „Ultimate W Band“. Vilém Veverka se rovněž etabluje také jako fotograf, spolupracuje se společnostmi Sony a Zeiss. Je ambasadorem Buffet-Crampon, předního světového výrobce dřevěných dechových nástrojů.

Jiří Bárta – violoncello
Jiří Bárta vstoupil na hudební scénu na přelomu 90. let a brzy se dostal do mezinárodní ligy předních violoncellistů. Studoval v Praze u Josefa Chuchra a Mirka Škampy a v Kolíně nad Rýnem u Borise Pergamenščikova. V roce 1991 obdržel cenu Europäische Förderpreis für Musik v Drážďanech a v témže roce také získal Rostropovich-Ham- mer Award v Los Angeles. Spolupracuje s předními českými a meziná- rodními orchestry, dirigenty a komorními tělesy, je pravidelně zván na přední festivaly a pódia (Edinburgh, Berlín, Bratislava, Pražské jaro, Salzburk – Schubert Festival 1997, Teatro Colon, Suntory Hall, Wigmore Hall). Jeho nahrávka Reflexe byla vyhodnocena jako nejlepší česká CD nahrávka roku 2000 a dostala ocenění Klassik Heute Empfehlung časopisu Klassik Heute. Jeho další nahrávky zahrnují kritiky ceněný snímek Bachových violoncellových suit nebo např. živou nahrávku Šostakovičových koncertů s dirigentem Maximem Šostakovičem a Pražskými symfoniky. Byl také pozván aby vedl mistrovskou třídu v Royal Academy of Music v Londýně. Jiří Bárta, zakladatel meziná- rodního festivalu v Kutné hoře, hraje na nástroj Dietmara Rexhausen postavený v 2012.

Vstupné: 300,- předprodej / 350,- na místě

19:00

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
TŘI SESTRY
Kongresové centrum , Prachatice
4TENOŘI
Kongresové centrum , Prachatice
LENKA FILIPOVÁ
Městské Divadlo, Prachatice
HARLEJ LIVE KONCERT
Kongresové centrum , Prachatice