VÝSTAVA O JANU PIVEČKOVI VE ZLATÉM JABLKU

Akce Zlín

Jiné akce, Kultura, Výstavy
Další akce ve městě Zlín

Koncem října by Jan Pivečka oslavil sté narozeniny. Švec, který měl jako heslo „Nikdy se nevzdávej!“, vedl vlastní továrnu, pracoval pro Baťu, působil v 65 zemích světa a po revoluci se vrátil do rodného Slavičína, kde založil nadaci na podporu studentů. Pestrý život této jedinečné osobnosti představí výstava fotografií, která bude ve Zlatém jablku ve Zlíně k vidění až do 7. listopadu.

S pozoruhodným příběhem uznávaného obuvnického experta Jana Pivečky se mohou seznámit návštěvníci obchodního a zábavního centra Zlaté jablko ve Zlíně. U příležitosti jeho nedožitých stých narozenin je zde nainstalována výstava panelů s fotografiemi a texty, které přibližují jeho osobnost a životní peripetie.

Život pana Pivečky byl neuvěřitelně zajímavý. Procestoval velkou část světa, pomáhal v řadě obuvnických továren. Rád pracoval s mladými lidmi, motivoval je k činnosti. Podporoval ekology, studenty ve školách, designéry obuvi a další. Nadace, kterou založil ve Slavičíně, úspěšně funguje dodnes.

Výstava je přístupná zdarma, vždy po celou otevírací dobu obchodního centra, a to až do 7. listopadu.

 

O Janu Pivečkovi:

Jan Pivečka se narodil 19. října 1919 ve Slavičíně, kde jeho otec vlastnil obuvnickou továrnu. Vystudoval gymnázium a obchodní akademii, poté se ještě vyučil ševcem. Ve 24 letech, v době války, převzal od otce továrnu s 300 zaměstnanci. V roce 1946 odešel na zkušenou k firmě Baťa, se smlouvou na tři roky odjel do Indie. Kvůli událostem z února 1948 se ale jeho pobyt mimo Československo protáhl na 44 let. Pracoval v Asii a v Africe, po roce 1960 se usadil v Německu. Nejdříve vedl vlastní firmu, poté působil jako nezávislý poradce v obuvnickém průmyslu.

Po revoluci se vrátil do rodného Slavičína, pomáhal především mladým lidem, přednášel na Fakultě technologické ve Zlíně. V roce 1996 založil Nadaci Jana Pivečky na podporu studentů s cílem motivovat a vzdělávat je.

Za svou práci získal řadu ocenění a vyznamenání, např. německé státní vyznamenání Záslužný kříž (1993), Cenu Via Bona (1998), Cenu Jana Masaryka Gratias Agit (2001) a další.

Jan Pivečka zemřel 5. ledna 2004. Nadace funguje dodnes, gymnázium ve Slavičíně bylo na jeho počest přejmenováno na Gymnázium Jana Pivečky. Jeho životním mottem bylo „Nikdy se nevzdávej!“.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce