Zabijačka jako u babičky a dědy 2020

Akce Kosmonosy

Zabijačka jako u babičky a dědy 2020
Vaření, Gastronomie
Další akce ve městě Kosmonosy

Zabijačka jako u babičky a dědy

Díky jistým svérázným rysům v povaze pana ředitele se v hotelu právem oplývajícím čtyřmi hvězdičkami někdy dějí věci, které by si leckdo dokázal jen těžko představit i na dvorku vesnického stavení. A přeci to jde. Nejen díky tvrdohlavému nadšení pana řídícího se na sklonku loňské zimy v areálu Galatea uskutečnila zabijačka. Přímými účastníky byli odvážlivci z řad přátel, rodiny a zaměstnanců hotelu.
Ono sobotní ráno 2.3.2019 něco málo po páte hodině zaparkovalo před hotelem auto s vozíkem. Na vozíku byla klec a v kleci strakaté prase s úctyhodnými 207 kg živé váhy. Myslím, že jsme mu tu chvilku co bylo uvázané za nožičku na špagátku i nějak říkali. Nejspíš to byl Pepa.
Nevyhnutelné ukončení Pepova života nastalo zhruba 06:35 místního času. Zkušenou rukou řezníkovou zhaslo prase rychle a nejhumánněji jak to jen šlo. A pak už nastal rázovitý kolotoč spaření prasete a oškrábání štětin, vyvrhnutí vnitřností, vaření zabijačkové polévky, praní střev, porcování masa, příprava jelit a jitrnic. Prdelačka se vařila v brutaru před hotelem, přikládalo se pod ní dřevem a voněla až na kosmonoském náměstí.
Stejně jako vůně zabijačkové polévky může být pro někoho neodolatelné, když se vyškvařuje sádlo a škvarky. Představte si ještě teplý škvarek namočený v hořčici nebo jen tak posolený s kouskem čerstvého domácího chleba.
Hnidopich by mohl podotknou, že ty jitrnice zkrátka nemohly zchladnout včas, když v půl sedmé ráno prase ještě dýchalo. A měl by nejspíš pravdu. Ale co? Bylo to poprvé a bylo to krásné.
I přes tu spoustu práce, nebo snad právě díky ní to byl den jako korálek.
Každá tradice se musí jednou narodit. Poučeni z předchozích nezdarů, nadšeni z minulých úspěchů se tohoto držíme. I tento rok se tedy zabijačka uskuteční. Konkrétně se tak stane 22.2.2020 od 11:00 do 17:00. Pokud by si někdo rád užil celý den, přiložil ruku k dílu a naučil se novému, může. V ceně 590,- je zahrnutý bezedný čaj a svařák, čerstvě uvařený ovárek, zabijačkový guláš, jitrnice a jelita.
Stejně jako loni bude možné si objednat zabijačkové výrobky a druhý den vyzvednout. Rádi pro Vás připravíme MALOU (2x jitrnice, 1x jelito a 0,5l guláše) nebo VELKOU (4x jitrnice, 2x jelito, 0,5l sklenice guláše, a prdelačky) výslužku.

Ceny jednotlivých výrobků jsou následující:
Jitrnice, jelita, guláš a tlačenka 199,-/kilogram
Prdelačka 69,-/litr
Sádlo 109,-/0,5 litru
Škvarky 59,-/100 gramů

Pro další informace a rezervace prosím kontaktujte recepci hotelu.

Budeme se těšit.

Začátek akce: 22. 2. 2020 11:00:00
Konec akce: 22. 2. 2020 17:00:00
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Family festival
Letní kino Ústí nad Labem, Ústí nad Labem
Chillibraní 2024
Líšeňská 46, Bzzzukot, Brno