ZKUS poznat KUKS 2017

Akce Kuks

ZKUS poznat KUKS 2017
Akce pro děti, Sportovní akce
Další akce ve městě Kuks

ZKUS poznat KUKS

Turistický pochod pro celou rodinu napříč generacemi po stopách kukského maratonu. V sobotu 29. července 2017 průběžně od 9:00 startuje přímo z nádvoří hospitalu KUKS druhý ročník turistického pochodu ZKUS POZNAT KUKS na trasách 5km, 12km a 42km malebným Podkrkonoším. Podkrkonoší se rozprostírá v podhůří Krkonoš a rozkládá se na ploše cca 700 km2 s nejvyšším vrcholem Zvičinou 671 m.n.m. Západně Podkrkonoší sousedí s Českým rájem a na jihu přechází do rovinatého Hradecka. Všechny cesty vedou na Kuks. Pojďte spolu s námi poznat velkolepý barokní komplex bývalých lázní s hospitalem a jeho okolím skrz naskrz! Víte, že v Podkrkonoší máme přehradu podobnou zámku na Loiře, safari jako v Africe a Betlém jako živý. Navíc, vše je z Kuksu kousek. Každý účastník pochodu obdrží mapu. Do vyznačených kolonek zaznamená odpovědi na jednoduché úkoly/otázky, které čekají na trase. Pro předem přihlášené účastníky pochodu je v cíli připraven diplom a pamětní medaile. Během celého dne bude probíhat na nádvoří hospitalu Kuks bohatý doprovodný program. K tanci a poslechu Vám bude hrát živá hudba, zábavná stanoviště pro děti a jiné. Občerstvit se budete moci v gastrozóně U Vlka, grilovanou kejtičkou, pivečkem, tradičními trdelníky a jinými lahůdkami. Doprovodný program budeme průběžně doplňovat.
Trasa 5km
poznávací trasa pro celou rodinu napříč generacemi vedená z nádvoří hospitalu Kuks, kolem kukské Madony sejdete k Labi, minete Šporkův mlýn a pokračujete obnovenou hraběcí alejí stávající z 222 stromů ze Stanovic zpět do Kuksu, projdete obcí a poté se vydáte přes most na druhý břeh Labe zpět na nádvoří hospitalu.
Trasa 12km
náročnější poznávací trasa pro celou rodinu napříč generacemi je vedena z nádvoří hospitalu Kuks, kolem kukské Madony po naučné stezce kolem Braunova betléma, kde uvidíte to nejlepší z českého baroka, do skal vytesanou galerii soch M. B. Brauna. Z betléma pokračujete pod Hřibojedským vrchem na Žireckou podstráň na Křížovou cestu 21. století – sen hraběte Šporka vybudovat křížovou cestu vyplněný soudobými sochaři po 300 letech. V obci Stanovice minete Šporkův mlýn a zamíříte podél Labe do lomu Sv. Klimenta, který v roce 2010 vysvětil kardinál Dominik Duka zpět do Kuksu, zde projdete nejzajímavější místa v celé obci a poté se vydáte přes most na druhý břeh Labe zpět na nádvoří hospitalu.
Trasa 42km
náročná trasa po stopách kukského maratonu je vedena z nádvoří hospitalu Kuks, po naučné stezce kolem Braunova betléma, kde uvidíte to nejlepší z českého baroka, do skal vytesanou galerii soch M. B. Brauna. Z betléma pokračujete pod Hřibojedským vrchem na Krakonošovu vyhlídku, odtud dále směrem na přírodní památku Čertovy hrady, souvislé balvaniště cenomanských pískovců s ojedinělými starými buky. Dále po turistických značkách na Zvičinu 671 m.n.m. nejvyšší horu Podkrkonoší s výhledy na Krkonoše, Jizerské i Orlické hory. Na cestě zpět minete Lázně pod Zvičinou- poutní místo a bývalé lázně s mariánským pramenem s úžasným panoramatickým výhledem na Krkonoše. Přes obec Bílá Třemešná dojdete na přehradu Les Království na Labi. V roce 1964 byla vyhlášena technickou památkou. Zdálky přehrada vypadá jako zámek. Kamenné věžičky s červenou stříškou na koruně hráze evokují něco vznešeného, skoro pohádkového. Po hrázi přehrady přejdete tam i zpět a zamíříte si to do Dvora Králové nad Labem, města českých královen. Přes obec Žireč se dostanete na Křížovou cestu 21. století – sen hraběte Šporka vybudovat křížovou cestu vyplněný soudobými sochaři po 300 letech. V obci Stanovice minete Šporkův mlýn a po naučné stezce se vrátíte zpět do Kuksu.
Na trase dlouhé 42km s pozitivním převýšením 998metrů po stopách kukského maratonu si dosyta užijete zvlněnou krajinu, rozlehlá údolí, snad i prosluněné stráně, prameny, říčky, rybníky, množství památek a míst opředených pověstmi.
Srdeční záležitostí bude bezesporu stoupání na nejvyšší vrchol Podkrkonoší, Zvičinu 671 m.n.m.
Zkus poznat Kuks i Ty!

Místo konání akce: Hospitál KUKS - národní kulturní památka, Kuks 81, Kuks
Vstupenky: http://www.rungorun.cz/zavody/zkus-poznat-kuks/
Datum začátku akce: 29. Července 2017 09:00
Datum ukončení akce: 29. Července 2017 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.4007N 15.8898E

Případné změny si prověřte na webu akce ZKUS poznat KUKS

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce