20 let Aera: Otrlá neděle

Akce Praha

20 let Aera: Otrlá neděle
Festivaly
Web organizátora:
www.kinoaero.cz/
Další akce ve městě Praha

20 let Aera: Otrlá neděle

Kino Aero slaví dvacáté narozeniny. Při té příležitosti připomene
některé highlighty své existence, a otrlec samozřejmě nemůže chybět. Zalovili jsme tedy v historii festivalu a znovu oprášili dvojici titulů, které vystihují co Festival otrlého diváka zastupuje a co ho činí unikátním. Zopakujeme si jednak jednu z prvních participačních projekcí, kde spolu s legendárním eskamotérem a praotcem filmového gimmicku budeme z kina vyhánět křikem Třaslavce, cizopasníka živícího se lidským strachem. Dojde také na vícehlasý živý dabing, přičemž dramaturgický tým festivalu se vokálně ujme opulentního transkulturního pastiše Poslední drak, který lze nejlépe popsat jako disco hity a kýčem nabitou kung-fu pohádku z osmdesátkového Brooklynu.

Vstupenky v prodeji.

04/02 18:00 Poslední drak

Přijměte pozvání do hudebního klubu Sedmé nebe, kde to roztáčí Laura a její draci. Do této trendy společnosti se pokouší proniknout i bezskrupulózní mafián Eddie přesvědčený o tom, že je nejlepší DJ měnič pod sluncem. Naštěstí je zde také dušínovsky čistý praktikant bojových umění Bruce Leroy. Než ale hrdina získá princeznu a dojde kýženého osvícení, bude muset poměřit síly s šógunem Harlemu, ale také nahlédnout, že pořádný mistr nemá být jurodivý (a)sketa z kung fu filmů, ale borec, který do toho umí bušit. Poslední drak není film, nýbrž úkaz, k němuž bychom stěží hledali ekvivalent. Koncept televizní estrády se zde proplétá s prvky sitcomů, blaxploitation a mládežnických bojových filmů typu Karate Kid. Záměrně nadsazený projekt iniciovaný zakladatelem legendárního pop soulového labelu Motown, Berrym Gordym, překvapivě přináší upřímnou poctu Bruci Leemu, byť zabalenou v hávu fantasmagorického pastiše, jehož základním stylovým principem je cartoonová karikatura. Tu aplikuje nejen na schémata bojových filmů ale také na stereotypy o namistrovaných macho klátičích, prostořekých ghetto boys i bílých mužích, kteří umějí skákat leda tak jako Češi.

Aby mišmaše a transkulturního přepisování nebylo málo, zvolili jsme si tento skrytý klenot popkultury za platformu pro otrlý live dabing. České znění po vzoru dabingové praxe rané VHS distribuce pro vás připravili Pan Akurát, Atom Bordel, Jíra Fostrá, Josef Vokurka, Kafilérie Zawadská a samozřejmě i Samatha Bifidus, jejíž hlasivky prověří zdejší soundtrack ikonických fláků made in Motown.

04/02 20:30 Třaslavec

Průkopník interaktivního kina, producent, režisér a příležitostný herec William Castle (1914 – 1977), vlastním jménem William Schloss, se do dějin filmu nezapsal ničím tak banálním jako je autorská režie, či velkoryse pojaté trikové sekvence. Jeho jméno je neodmyslitelně spjato především s pověstnými „atrakcemi“ – barnumskými reklamními triky a interaktivními vychytávkami, které návštěvu kina povyšovaly na komplexní zážitek. Diváci jeho filmů museli povinně uzavřít pojistku pro případ náhlé smrti hrůzou, při projekci filmu je ohrožoval skutečný kostlivec, jindy zas v sále nalezli sedadla vybavená bezpečnostními pásy pro případ čelní srážky s alternativní realitou. Třaslavec patří ke Castleovým nejproslulejším a také nejzábavnějším počinům.

Hrdinou patřičně ujetého vyprávění je patolog dr. Warren Chapin, jenž se zabývá studiem lidského strachu a věří, že v okamžiku čirého děsu se v člověku aktivizuje mikroskopický parazit, který v mžiku nabyde úctyhodných rozměrů, a pokud jej dotyčný včas nezneutralizuje křikem, hrozí mu bolestivá smrt. Potřebuje však svou teorii dokázat v praxi. Hlavní roli bravurním způsobem ztvárnil Vincent Price, jehož schopnost pronášet i ty nejpatafyzičtější nehoráznosti s ledovým klidem dokáže na plátně směle konkurovat titulnímu monstru. Rozklíženost zápletky pak definitivně stvrzuje vůbec první zobrazení LSD tripu ve filmovém díle.

A nebyl by to Castle, aby prostřednictvím svého unikátního vynálezu Percepto nedal zakusit drtivého stisku třaslavce i vám, nic netušícím divákům. Čeká vás projekce, jakou v pohodlí domova ani v jiném kině nezažijete! Tak tedy pamatujte, že výkřik v pravou chvíli vám může zachránit život!

Místo konání akce: Kino Aero, Biskupcova 31, Praha
Vstupenky: https://www.kinoaero.cz/cz/cykly-festivaly/283/20-let-Aera/483/2018/
Datum začátku akce: 4. Února 2018 18:00
Datum ukončení akce: 4. Února 2018 23:59
Pravděpodobné souřadnice: 50.0902N 14.4719E

Případné změny si prověřte na webu akce 20 let Aera: Otrlá neděle

Jméno organizátora: Kino Aero
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce