200 let Moravského zemského muzea, Centrum slovanské archeologie

Akce Brno

200 let Moravského zemského muzea, Centrum slovanské archeologie
Kultura, Výstavy
Dietrichsteinský palác, Zelný trh 8, Brno
Další akce ve městě Brno

Období Velké Moravy, v němž došlo k vytvoření základů české státnosti, představuje středobod odborného zájmu pracovníků Centra slovanské archeologie Historického muzea MZM. Z období 9. století jsou prezentovány části výbav hrobů tří obyvatel velkomoravského Veligradu, kteří zjevně náleželi k elitě tehdejší společnosti starých Moravanů.

Vystaveny budou zlaté šperky z hrobu bohaté mladé ženy - velké zlaté košíčkovité náušnice, zlaté hrozníčkové náušnice a masivní zlaté gombíky s bohatě zdobeným povrchem.

Část hrobové výbavy velmože-bojovníka z doby Velké Moravy s jedinečným mečem, jehož příčka a hlavice jsou zdobeny mosaznou tausií, čepel je sestavena z prutů zhotovených metodou damašku.

Část hrobové výbavy tzv. sadské princezny - náhrdelník ze skleněných korálků s mušlí Ostranky jaderské, topasem a jantarem, masivní zlatý prsten, zlaté lunicovité náušnice
a mnoho dalších šperků zdobených zlatem i pravými perlami.

Velkomoravské skvosty na výstavě nepředstavují jen bohatství mocných té doby, ale také zručnost a šikovnost jejich tvůrců, výrobců, jimiž v té době byli nezřídka již domácí klenotníci a zlatníci, žijící jak ve Veligradu, tak i v dalších mocenských centrech Velké Moravy.

Jméno organizátora: Moravské zemské muzeum
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce