21. Mezinárodní festival jazzového piana - Oláh & Kellhuber

Akce Praha

21. Mezinárodní festival jazzového piana - Oláh & Kellhuber
Festivaly, Koncerty
Nuselská Radnice, Praha
Další akce ve městě Praha

21. Mezinárodní festival jazzového piana - Oláh & Kellhuber

Krisztián Oláh (Maďarsko)
Lorenz Kellhuber (Německo)

Krisztian Oláh (Maďarsko)

Je mladý teprve dvacetiletý pianista a skladatel, který studuje jazzové piano na Akademii Franze Liszta pod vedením Karola Bindera. V minulosti studoval čtyři roky klasické piano na budapešťské Konzervatoři Bély Bartóka. Už ve 12 letech se zajímal o klasickou hudbu 20. století a improvizaci. Inspirován svým otcem, Kálmánem Oláhem, čím dál víc ho přitahuje jazz. Vyhrál druhou cenu v soutěži Hungarian Jazz Combo Competition a v roce 2015 obsadil 3. místo v soutěži sólových pianistů v Montreux. Začátkem roku 2014 založil Colour Art Ensemble. Toto trio spolu s klasickým komorním orchestrem hraje jeho vlastní skladby. Dalším jeho projektem je Krisztian Oláh trio. Jeho hráčskými partnery jsou např. Tim Ries, Elemer Balazs, Tony Lakatos, Janos Egri, Gabor Bolla atd.

Lorenz Kellhuber (Německo)

je "Jedním z nejzajímavějších jazzových klavíristů své generace" (Fono Forum). Zejména od vydání druhého alba je považován za mimořádný talent jazzové scény. Září nejen jako instrumentalista, ale i jako skladatel i jako improvizátor. Jako první německý hudebník získal první cenu na prestižním Parmigiani Piano Solo Competition (Montreux). V r. 2014, na Jazz Festivalu v Monteux jej pozval Monty Alexander do First Montreux Jazz Akademy, kde hrál s muzikanty jako Lee Ritenour, Charles Lloyd a Eric Harland. V roce 2016 byl Lorenz nominován na cenu „Objev roku“ na ECHO Jazz.

Do této chvíle Lorenz prokázal své schopnosti na mnoha koncertech daleko za hranicemi své země. Účastnil se řady festivalů, jako např. Montreux Jazz Festival, Jazz Festival Basel (Švýcarsko), Getxo Jazz Festival (Španělsko) – cena pro nejlepšího sólistu, Alto Adige Jazz Festival (Itálie) a Burghausen Jazz Week (Německo) a spolupracoval s hudebníky jako je Al-Porcino, TS Monk Ed Partyka, Kurt Rosenwinkel, Adrian Mears, Ignaz Dinné a Johannes Enders.

S "působivou svrchovaností v mnohostranné hře" (MZ) Lorenz Kellhuber provází diváky prostřednictvím svých zábavných koncertů. Je vypravěčem, který vystupuje jako veskrze současný jazzový hudebník.

Lorenz Kellhuber se narodil v Mnichově v roce 1990, na piano začal hrát v pěti letech. Ve dvanácti se stal studentem církevní ZUŠ v Regensburgu. V této době byl objeven pianistou Robem Bargadem (Nat Adderley Quintet), který ho seznámil s jazzovou stylistikou. V šestnácti se Lorenz jako velmi nadaný stal studentem berlínského jazzového institutu, kde jeho učiteli byli: Kurt Rosenwinkel, Hubert Nuss, Greg Cohen, John Hollenbeck. Od začátku studií byl Lorenz součástí berlínské hudební scény. Brzy získal vynikající pověst a dostal své první angažmá v nejznámějších klubech ve městě. Poté, co odjel na čas do New Yorku, aby zdokonalil své hudební schopnosti díky dvěma klavírním legendám, Aaronu Goldbergovi a Fredu Herschovi, Lorenz konečně ukončil studium v ​​Berlíně v roce 2010. Mezitím zraje v autentickou hudební osobnost. V r. 2011 založil Kellhuber trio s Arne Huberem (kontrabas) a Gabrielem Hahnem (bicí), které hraje pouze vlastní skladby. V r. 2014 Lorenz zakládá druhé trio, tentokrát s dvěm významnými newyorskými muzikanty: Orlando le Fleming (kontrabas) a Obed Calvaire (bicí). Jejich první nahrávka“The Brooklyn Session” vyšla v r. 2015.

Zároveň Lorenz zapůsobil na své posluchače svými sólovými koncerty a jeho schopností volné improvizace. Svou technickou dokonalostí a nevyčerpatelnou vynalézavostí vytváří "improvizace ohromující hloubkou a zralostí" (Jazzwise magazine).

vvstupenky za 200,- Kč na jednotlivý koncert nebo 500,- Kč na všechny 4 koncerty festivalu si můžete objednat na emailu: objednavka@jmw.cz

Místo konání akce: Nuselská Radnice, Táborská 350/32, Praha
Datum začátku akce: 22. Listopadu 2016 12:00
Datum ukončení akce: 22. Listopadu 2016 15:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0626N 14.4406E

Případné změny si prověřte na webu akce 21. Mezinárodní festival jazzového piana - Oláh & Kellhuber

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce