A4 Z mého života

Akce Ostrava

A4 Z mého života
Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Eliška Cílková je autorkou další skladby složené k jubileu JFO. Na novinku naváže jeden z nejčastěji uváděných orchestrálních cyklů G. Mahlera. Písně z něj přednese argentinský barytonista Ivan Paley, taktovky se ujme uznávaný dirigent a pravidelný host JFO Andrey Boreyko.

 

Eliška Cílková
Nová skladba na objednávku

Gustav Mahler
Písně o mrtvých dětech

Bedřich Smetana
Smyčcový kvartet č. 1 e moll „Z mého života“ v úpravě pro orchestr (George Szell)

 

Iván Paley – baryton
Janáčkova filharmonie Ostrava
Andrey Boreyko – dirigent

 

U příležitosti svého jubilea oslovila JFO se žádostí o novou kompozici Elišku Cílkovou, která sklízí uznání nejen jako skladatelka, ale také jako dokumentaristka. Její snímky si vysloužily cenu České filmové kritiky, skladatelská tvorba pak uspěla například v soutěži Musica nova. Od prvotních zvukových instalací a experimentů s elektroakustickou tvorbou se Cílková posunula ke klasičtějšímu pojetí hudby.

Na novou skladbu naváže jeden z nejčastěji uváděných písňových cyklů Gustava Mahlera. Písně o mrtvých dětech vycházejí z básnické sbírky Friedricha Rückerta, který ji napsal sklíčený ze smrti svých dvou dětí. Písně přednese argentinský barytonista Iván Paley, taktovky se ujme uznávaný polsko‑ruský dirigent a pravidelný host Janáčkovy filharmonie Andrey Boreyko.
Hudební tečkou večera bude První smyčcový kvartet „Z mého života“ Bedřicha Smetany. Jeho orchestrální verzi vytvořil počátkem 50. let minulého století maďarsko‑americký dirigent George Szell. Ten v meziválečném období působil i v Novém německém divadle v Praze, proslul však zejména jako dirigent symfonického orchestru v americkém Clevelandu. Smetanova autobiografická zpověď vznikla dva roky po skladatelově ohluchnutí a díky Szellově instrumentaci získala podobu úchvatné čtyřvěté symfonie.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava
C4 Oslavuji
Kino Vesmír, Ostrava
G4 Jelen & JFO II
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
M4 Smetanova Libuše II
Divadlo Jiřího Myrona, Ostrava