Africký čtvrtek o DR Kongo: Srdce Afriky po několika infarktech

Akce Praha

Africký čtvrtek o DR Kongo: Srdce Afriky po několika infarktech
Přednášky a kurzy
Langhans - Centrum Člověka v tísni, Praha
Další akce ve městě Praha

Africký čtvrtek o DR Kongo: Srdce Afriky po několika infarktech

Demokratická republika Kongo, bývalá belgická kolonie, patří k africkým zemím, které mají nejbližší vztahy s Českou republikou. Československý konzulát byl v Leopoldville (dnešní Kinshase) založen už v roce 1929.

V neposlední řadě tu působí česká organizace Člověk v tísni. Kongo se totiž i přes své obrovské přírodní bohatství dlouhodobě řadí mezi státy s nejvyšším počtem lidí žijících pod hranicí chudoby. Stále se vzpamatovává z nejhoršího konfliktu od 2. světové války, který si vyžádal na 6 milionů obětí. Sice oficiálně skončil v roce 2003, země ale rozhodně není stabilizovaná. Aktuálně Kongo žije nevyhlášenými prezidentskými volbami a protesty proti prezidentu Kabilovi.

Kongo se zdá být učebnicovým příkladem tragických dějin Afriky – jejím bijícím srdcem, co prodělává jeden infarkt za druhým. Blýská se mu na lepší časy?

HOSTÉ:

Karolína Šklebená, vedoucí mise Člověk v tísni v Bukavu

Karolína už třetí rok žije v hlavním městě provincie Jižní Kivu a často pobývá také v Kinshase. Vede asi třicetičlennou misi Člověka v tísni. Ten tu pracuje od roku 2008 - první projekty pomáhaly obětem sexuálního násilí, později se česká organizace zaměřovala hlavně na zlepšení zdravotní péče, přístup k vodě a podvýživu. V současnosti v oblasti Minova prohlubuje místním znalosti o svých právech a v Shabundě řeší podvýživu. Karolína zodpovídá také za bezpečnost svých zaměstnanců, takže pravidelně monitoruje situaci v nestabilním regionu. Studovala VŠE a dříve pracovala jako finanční manažerka pro mongolskou a haitskou misi Charity ČR.

Budeme aktualizovat.

Vstup je volný. Všichni jsou srdečně zváni.

Akci pořádá Africký informační portáll a Rozvojovka - Člověk v tísni v rámci cyklu Každý první čtvrtek v měsíci s Afrikou.

Místo konání akce: Langhans - Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 707/37, Praha
Datum začátku akce: 5. Ledna 2017 17:30
Datum ukončení akce: 5. Ledna 2017 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0816N 14.4249E

Případné změny si prověřte na webu akce Africký čtvrtek o DR Kongo: Srdce Afriky po několika infarktech

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce