Antigona

Akce Olomouc

Antigona
Divadlo, kino
Divadlo na cucky, Olomouc
Další akce ve městě Olomouc

Antigona

Antické drama v moderním pojetí.

Včera skončila válka. Dnes si zametáme před vlastním prahem. Začíná hluboká rozprava o člověku, o povinnosti k sobě samému.

z recenzí na inscenaci:
„Cuckovská“ inscenace sice zachovává všechny důležité postavy, děj i jazyk antického dramatu, přesto je od něj dost odlišná. A nejde jen o moderní vizuální zpracování – především kostýmy, šedivé obleky pro muže a kostýmky pro ženy či vzhled bodyguardů tajné služby u hlídačů. Přenesení velké části hry, zvláště Kreónova nástupnického projevu a osudového rozhodnutí, do roviny konference je velmi trefnou aktualizací. Zachovává všechny vrstvy původního textu, ale podtrhává především jednu, a to tvrdohlavost moci. V kontextu současné politické situace je navíc i trefným ironickým komentářem.
Iva Hronešová, Helena v krabici (celá recenze zde)

Inscenace působí jako ucelené divadelní dílo. Antický text využívá především jako tematický rámec. Nesnaží se o popisnost, naopak vykračuje směrem k performance a to jednak využitím prostoru, ale také postavením diváka. Ten přestává být prostým pozorovatelem, inscenace jej přímo zapojuje do zobrazovaného společenského procesu. Scénografická i herecká složka jsou do jisté míry potlačeny, aby vyniklo sdělení. Tím je pak základní otázka, zda-li má člověk sklonit hlavu a poslechnout, nebo se postavit na odpor hned při překročení základních pravidel morálky, základních pravidel zdravého rozumu, či jestli je výhodnější využít nového řádu věcí ve svůj prospěch.
Kateřina Lukáčová, Rozrazil Online (celá recenze zde)

HRAJÍ
Ondřej Jiráček, Pavla Dostálová, Bořek Joura, Zdeněk Vévoda, Marie Kocourková / Adéla Poláková, Petra Ševců, Jan Machalka, Štěpán Zendulka a Samuel Samek

VÝTVARNÁ SPOLUPRÁCE
Marie Vařeková, Pavla Baštanová

KOSTÝMY
Krista Ketmanová

SCÉNA A REŽIE
Jan Žůrek

PREMIÉRA
14.3.2015

Antigona
foto: Helena Fikerová

Místo konání akce: Divadlo na cucky, Wurmova 7, Olomouc
Vstupenky: http://divadlonacucky.cz/rezervace.php?id=227
Datum začátku akce: 27. Února 2017 19:30
Datum ukončení akce: 27. Února 2017 20:45
Pravděpodobné souřadnice: 49.5963N 17.2614E

Případné změny si prověřte na webu akce Antigona

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov