Balkánská filmová inventura 2017

Akce Vsetín

Balkánská filmová inventura 2017
Divadlo, kino, Festivaly
Web organizátora:
fkvsetin.cz/
Další akce ve městě Vsetín

Balkánská filmová inventura 2017

http://www.fkvsetin.cz/bfi2017.htm

BALKÁNSKÁ FILMOVÁ INVENTURA
Přehlídka distribučních novinek z balkánských zemí.

pátek 20.10. v 16:00
TOVARYŠSTVO JEŽÍŠOVO
Družba Isusova / Chorvatsko 2004 / 91 min / Silvije Petranović
Je polovina 17. století. Jezuité prosazují svůj vliv ve střední Evropě. Mladá vdova - hraběnka Maria žije s hrstkou služebnictva na vesnickém panství. Tovaryšstvo Ježíšovo (jezuitský řád) pověří funkcí jejího zpovědníka pátera Hada, který je plně oddán Bohu a službě řádu. Jako takový se zdá být ideálním nástrojem pro naplnění záměrů jezuitů toužících po upevnění svého postavení v heretickém regionu.
V případě pátera Hada však nejde vše podle jejich představ. Mladá hraběnka na něj hluboce zapůsobí, navíc postupem času začíná pochybovat o tom, zda mají příkazy jeho představených sloužit výhradně k šíření slávy boží.
Film lze chápat jako metaforu pro manipulaci a zneužívání moci. Namísto jezuitského řádu si lze snadno dosadit třeba nějakou politickou stranu či jiné uskupení tvořené lidmi podléhajícími nejrůznějším pokušením... I když se odehrává v 17. století, je vlastně velmi aktuální. (Balkanfilm)

pátek 20.10. v 18:00
NAVŽDY
Za vedno / Sklovinsko 2008 / 82 min / Damjan Kozole
Jednou v pátek příjde Tanja pozdě domů. Čeká na ni manžel Mare a chce vědět, kde a s kým byla. Tanji je jasné, že jí manžel nebude věřit, když mu řekne pravdu nebo cokoli jiného přijatelného. Mare je přesvědčen, že byla s jiným a žádnou jinou odpověď nepřipouští. Když se Maremu nedostává argumentů, pomůže si fyzickým násilím. Je zřejmé, že se k němu neuchýlil poprvé. Tanja se před ním zavře v koupelně a další komunikace probíhá přes dveře. Mare vyhrožuje, pak se omlouvá a slibuje, že na Tanju už nikdy ruku nevztáhne. Když Tanja otevře, začíná vše nanovo. Výbuchy Mareho vzteku střídají dlouhé kajícné scény. Do hry se zapojují i sousedé, kteří na rozhádaný pár přivolají policii. Oba partneři však před mladými policisty svorně tvrdí, že se u nich nic neděje. Když odejdou, noc pro Tanju (ani pro nervózní sousedy) ještě zdaleka nekončí... (Balkanfilm)

pátek 20.10. ve 20:00
TŘI DNY V ZÁŘÍ
Tri dena vo septemvri / Makedonie, Kosovo 2015 / 90 min / Darijan Pejovski
Při náhodném setkání Jany a Mariky ve vlaku se rozehrává příběh plný tajemství a pochybností. Jeho pokračování se uskuteční na dlouho neobývané chatě na samotě uprostřed lesa. Ve třech dnech se postupně odhalují důvody a skutečné záměry jednání obou žen. Jana je vražedkyně na útěku a Marika je na misi, kterou chce zúčtovat se svou minulostí. Film se zabývá důsledky sexuálního násilí a utrpením, kterým ženy na Balkáně procházejí. Jeho děj probíhá většinou uprostřed krásné makedonské přírody. Je hereckým koncertem Ireny Ristić a Kamky Točinovski. Jejich výkony jsou minimalistické, ale pravdivé, a udržují diváka každým dialogem či pohledem v napětí. Psychologický thriller Tři dny v září cílí na naše emoce sofistikovaným dávkováním minulosti, která předurčí budoucnost hlavních hrdinek. (Balkanfilm)


pátek 20.10. ve 22:00
SMRT V SARAJEVU
Na půdorysu jediné budovy propojuje režisér Danis Tanović (Země nikoho) filozoficko-historickou disputaci o konfliktech evropského kontinentu s civilní lidskou (tragi)komedii o jedné neúspěšné zaměstnanecké stávce. Filmu dominují nápaditě koncipované záběry napříč interiéry a symbolická hierarchie jednotlivých pater Hotelu Evropa, kde se odehrávají různé všední i nevšední střety, které reflektují stav starého kontinentu i postjugoslávského bloku. Smrt v Sarajevu je politický thriller, provokativní drama i inovativní divadelní adaptace. Především jde ale o myšlenkově podnětnou a vrstevnatou sondu do principů nestálé „balkánské duše" a třaskavého evropského století. (zdroj: Film Europe)

sobota 21.10. v 9:30
ÚSTAVA
Ustav Republike Hrvatske / Chorvatsko, Česko, Slovinsko, Makedonie, 2016 / 92 min / Rajko Grlić
Vysokoškolský učitel Vjeko (60) zasvětil celý svůj život studiu chorvatského jazyka a historie. Žije v zanedbaném a špinavém bytě v centru Záhřebu se svým otcem Hrvojem. Vjekovi tragicky zahynula láska jeho života - Bobo. V jeho životě je teď jediná věc, která ho těší. Noční procházky během nichž putuje v ženských šatech prázdným městem. Jednou v noci ho přepadne skupina mladých mužů, porazí ho, pomočí a nechá v bezvědomí ležet na ulici. V nemocnici se o něj stará Maja (48), zdravotní sestra žijící v suterénu stejného domu. Později mu Maja pomůže vrátit se domů a začne se starat nejen o Vjeka, ale i o jeho nepohyblivého otce. Tak začíná příběh tří zcela odlišných lidí, kteří žijí ve stejné budově a kteří se nečekaně a proti své vůli sejdou a jsou na sobě navzájem závislí. (zdroj: Bioscop)

sobota 21.10. v 11:30
GLORY
Slava / Bulharsko, Řecko 2016 / 101 min / Kristina Grozeva & Petar Valčanov
Když zaměstnanec státních železnic Canko Petrov najde na kolejích obrovské množství peněz, rozhodne se celý obnos odevzdat na policii. Vděčný stát jej odmění novými náramkovými hodinkami. Pragmatická kariéristka Julia v čele PR oddělení Ministerstva dopravy mu však mezitím omylem ztratí jeho vlastní hodinky, které pro něj mají značnou emocionální hodnotu. A právě zde začíná zoufalá Cankova snaha získat zpět nejen své staré „Slavy“, ale i svou důstojnost. Tragikomedie Glory je po dramatu Lekce (2014) druhým celovečerním filmem autorské dvojice Kristina Grozeva a Petar Valčanov.
(zdroj: Film Europe)


sobota 21.10. ve 13:45
ZKOUŠKA DOSPĚLOSTI
Bacalaureat / Rumunsko, Francie, Belgie 2016 / 128 min / Christian Mungiu
Jako lékař a občan se Romeo těší úctě obyvatel malého města v Transylvánii. Jeho pověst se začne hroutit, když se ve snaze zajistit nadané dceři lepší budoucnost zaplete do řetězce služeb a protislužeb a ztratí tvář i před svou rodinou. Drama o kompromisech, osobní morálce a podstatě rodičovství je po 4 měsících, 3 týdnech a 2 dnech (2007) dalším filmem Cristiana Mungia, který si odnesl ocenění z hlavní soutěže v Cannes (Nejlepší režie) a pro mnohé kritiky patřil k tomu nejlepšímu, co festivalový ročník 2016 nabídl.
(zdroj: Aerofilms)

Místo konání akce: Kino Vatra Vsetín, Náměstí svobody 2076, Vsetín
Datum začátku akce: 20. Října 2017 16:00
Datum ukončení akce: 21. Října 2017 16:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.3378N 17.9936E

Případné změny si prověřte na webu akce Balkánská filmová inventura 2017

Jméno organizátora: Filmový klub Vsetín
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce