Csaba Molnár a kol.: Potmehúd

Akce Praha

Csaba Molnár a kol.: Potmehúd
Divadlo, kino
Studio ALTA, Praha
Další akce ve městě Praha

Csaba Molnár a kol.: Potmehúd

***ENGLISH TEXT FOLLOWS***
Autorský projekt pětice slovenských tanečníků žijících v Praze v choreografii slovenského Maďara Csaby Molnára. Evropané hledající své folklorní kořeny se šibalským úsměvem na rtech.

Potmehúd (slovensky): huncút, lapaj, figliar.

Folklorní tanec je dnes často synonymem tradice a kulturního dědictví, tedy historie. V inscenaci Potmehúd se tanečníci snaží znovuobjevit a rehabilitovat tento prapůvodní umělecký projev, zbavit ho muzeálních nánosů a nanovo prožít čirou sílu nespoutané lidové tvorby a přirozené, neumělecké performativnosti. Vytvářejí vlastní originální folklor inspirovaný vitální a pulzující energií lidového tance – tedy jeho skutečnou podstatou. Každý z tanečníků vnáší do inscenace svou vlastní zkušenost a osobnost a jednotlivé výstupy proto balancují mezi humorem a dramatem, emotivností a cynizmem. Potmehúd je skutečné divadlo, ale ne díky technické preciznosti, ale proto, že zve diváky ke sdílení tady a teď.

Choreografie: Csaba Molnár
Tvorba a tanec: Lucia Kašiarová, Soňa Ferienčíková, Zdenka Brungot Svíteková, Martin Talaga, Lukáš Homola a host
Hudba: Tomáš Vtípil
Kostýmy: NOVADIVA, Michala Homolová a Daniel Golík
Produkce: ALT@RT
Koprodukce: BOD.Y

***
Csaba Molnár and collective: Prankster

A project created by five Prague-based Slovak dancers and choreographed by Slovak Hungarian Csaba Molnár. Europeans looking for their folk origins with a naughty smile on their lips.

Nowadays, folk dance is very often considered a synonym for tradition and cultural heritage, and so history. In the performance Prankster, dancers try to rediscover and rehabilitate this indigenous artistic expression, rid it of sediments from museums and experience afresh the pure power of unrestrained folk creation and natural, non-artistic performativity. They create their own original folklore, inspired by the vital and vibrant energy of folk dance – by its real essence. Each dancer brings into the performance his or her own personal experience and personality, therefore the scenes oscillate between comedy and drama, emotions and cynicism. Prankster is the real theatre, but not because it´s “well-choreographed”, but because it invites the audience to share here and now.

Choreography: Csaba Molnár
Created and performed by: Lucia Kašiarová, Soňa Ferienčíková, Zdenka Brungot Svíteková, Martin Talaga, Lukáš Homola and guest
Music: Tomáš Vtípil
Costumes: NOVADIVA, Michala Homolová and Daniel Golík
Produced by: ALT@RT
Co-produced by: BOD.Y

Místo konání akce: Studio ALTA, U Výstaviště 21, Praha
Vstupenky: https://goout.net/cs/listky/potmehud/hqv/
Datum začátku akce: 2. Února 2017 19:30
Datum ukončení akce: 2. Února 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1052N 14.4337E

Případné změny si prověřte na webu akce Csaba Molnár a kol.: Potmehúd

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov