Dánské filmové léto: The Idealist

Akce Praha

Dánské filmové léto: The Idealist
Divadlo, kino
Containall, Praha
Další akce ve městě Praha

Dánské filmové léto: The Idealist

------------------------- For English Scroll Down -------------------------

V roce 1968 došlo poblíž dánské základny v Thule v Grónsku ke zřícení amerického bombardéru, který na palubě nesl čtyři jaderné bomby a došlo tak ke kontaminaci okolí. Následná operace měla zabránit následnému rozšíření jaderného odpadu. Teprve v 90. letech se však v souvislosti s touto kauzou ukázalo, že dánská vláda dala svolení k uložení jaderných zbraní v Grónsku i navzdory předchozí úmluvě o zákazu jaderných zbraní na svém území. Jediný novinář se odvážil rozvířit staré vody a přišel tak k nelibosti politické moci na stopu celé konspiraci.

Film promítáme ve spolupráci s Embassy of Denmark in the Czech Republic a Danish Film Institute. Děkujeme!

Film promítáme v původním znění s anglickými titulky.

------------------------- English -------------------------

January 21st, 1968 – An American B-52 bomber carrying nuclear warheads has just crashed on the polar ice near the US military Air Base in Danish controlled Thule, Greenland. A few days later, responsible governments classify the crash as a Broken Arrow scenario (nuclear accident) but proclaim the situation to be under control. Hundreds of Thule workers are set to work, helping in the gigantic clean-up operation. After eight months, all traces of the crashed aircraft and the plutonium-contaminated snow are gone. The case is closed. 18 years on, while covering a local workers compensation story, reporter Poul Brink suddenly runs into suspicious circumstance linking back to the concealed ‘68 nuclear accident. Apparently, the full and true story about the crash lays well-protected deep under the Thule Bay’s ice cap and deep down in the classified archives in the US.

The screening is organized in a cooperation wth the Embassy of Denmark in the Czech Republic and the Danish Film Institute. Thank you!

The movie is screened in Danish with English subtitles.

Místo konání akce: Containall, Cihelná 4, Praha
Datum začátku akce: 16. Srpna 2016 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0885N 14.4103E

Případné změny si prověřte na webu akce Dánské filmové léto: The Idealist
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov