Den s Dolpo Tulku Rinpočhem

Akce Praha

Den s Dolpo Tulku Rinpočhem
Přednášky a kurzy
Další akce ve městě Praha

Den s Dolpo Tulku Rinpočhem

DEN S DOLPO TULKU RINPOČHEM

Od 14.00 hodin je naplánována cestovatelská přednáška Pavly Bičíkové

HORNÍ DOLPO – UTAJENÁ ZEMĚ HIMÁLAJE
Cestovatelská přednáška o jednom z posledních míst na naší planetě, kde můžete ještě poznat skutečný život vysokohorských kmenů nedotčený civilizací.

Dolpo je vzdálený a úžasný kout Himálaje, ležící na severozápad od
Dhaulagiri. Pro obtížnou dostupnost se Dolpo nazývá Bo Yul – Utajená země. Rozkládá se převážně v nadmořské výšce 4 000 až 6 000 m a je velmi řídce osídleno. Od Nepálu je odděleno vysokými horskými sedly (nad 5 000 m) a přechod této části Himálaje je fyzicky náročný. Lidé zde stále žijí odvěkým způsobem života a do jejich obydlí jste srdečně přijímáni ne jako turisté,ale jako poutníci. Dolpo je jedno z posledních míst na naší planetě, kde můžete ještě poznat skutečný život nedotčený civilizací.

Vydali jsme se s plnými batohy na dvacetidenní pouť napříč touto mystickou krajinou. Na své cestě jsme přespávali často pod širým nebem s výhledy např.na posvátnou Křišťálovou horu nebo na Dhaulagiri. Překonali jsme šest sedel nad 5 000 m n. m., prošli jsme slavnou „Stezku démonů“, známou z filmu Himalaya od Erica Vallie. Na pěšinách jsme potkávali jen karavany jaků. Procházeli jsme odlehlými vesničkami, kde jsme večer seděli s místními nad
miskou rýže a poslouchali jejich životní příběhy. Navštívili jsme magickou Shey Gompu, duchovní srdce vnitřního Dolpa, a řadu dalších buddhistických a bönistických klášterů.

Od 16. hodin plynule navážeme promítáním dokumentárního filmu Martina Hoffmanna z roku 2010:

DOLPO TULKU – NÁVRAT DO HIMALÁJE
Dolpo Tulku Rinpočhe, nazývaný též Tulku Šerab Zangpo, se narodil v rodině dolpského lamy v odlehlé části Nepálu. V deseti letech se stal mnichem a krátce poté byl Dilgo Khjentse Rinpočhem rozpoznán jako reinkarnace třetího Dolpo Tulku Ňingčhung Rinpočheho. Následně byl poslán studovat do kláštera
Namdroling v Indii pod vedením Jeho Svatosti Penor Rinpočheho, třetího nejvýše představeného lamy školy Ňingma.

V roce 2008 se poprvé po 17 letech vrátil do Dolpa, kde byl intronizován jako představený tří klášterů, které pod něj spadají (Dho Tarab, Saldang a Namgung). Navíc byl požádán, aby navštívil přibližně dalších dvacet klášterůa čtyři školy. (DTR International)

Prostřednictvím působivých obrazů krajiny a detailního popisu života lidí film předkládá divákům fascinující obraz archaické kultury a snahy jejích příslušníků postupovat proti demoralizující chudobě: východiskem je modernizace založená na hluboce zakořeněných buddhistických zásadách, na smyslu pro obecný prospěch a altruismu. Mladý Dolpo Tulku se s úkoly, před
nimiž stojí, vyrovnává s odhodláním, skromností, nakažlivým humorem a s upřímnou láskou ke svým bližním. (CSFD)

Za poskytnutí verze s českými titulky děkujeme Himalajskému centru Potala!

Od 18. hodin bude Dolpo Tulku Rinpočhe učit na téma

NEDOROZUMĚNÍ TÝKAJÍCÍ SE TANTRY
Pro západního člověka je pochopení toho, co je pravým významem tantry, častorozmělňováno mnohými druhotnými výklady, nedorozuměními a překrucováním. Rinpočhe proto bude hovořit nejen o tom, jaké tyto hlavní dezinterpretace jsou, ale také o tom, jak k tantře přistupovat se správným náhledem. Tib. - angl.

Pro přihlášení nás prosím kontaktujte na: info@tibetopenhouse.cz

Místo konání akce: Tibet Open House, Školská 639/28, Praha
Datum začátku akce: 17. Června 2017 14:00
Datum ukončení akce: 17. Června 2017 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0794N 14.4245E

Případné změny si prověřte na webu akce Den s Dolpo Tulku Rinpočhem

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Panama a její krásy – cestovatelská přednáška
Informační středisko města Ústí nad Labem, Ústí nad Labem