Divadlo bří Formanů - Aladin

Akce Litomyšl

Divadlo bří Formanů - Aladin
Akce pro děti, Divadlo, kino
Smetanův dům Litomyšl, Litomyšl
Další akce ve městě Litomyšl

Divadlo bří Formanů - Aladin

Režie / Matěj FORMAN
Scénografie, kostýmy, masky a marionety / Josef SODOMKA , Andrea SODOMKOVÁ & Matěj FORMAN
Hudba / Daniel WUNSCH
Choreografie / Veronika ŠVÁBOVÁ

Barvitý příběh chlapce Aladina se prolíná s vyprávěním o králi Šahriarovi a statečné a moudré Šeherezádě. Před smysly diváka se rozprostírá cizokrajný a dálkou vonící svět putujících nomádů, moudrých vezírů, tajuplných míst, zahrad a paláců s bohatstvím mocných vladařů a králů. Dospívající chudý chlapec Aladin díky získané kouzelné lampě zázračně zbohatne. S pomocí džina, který splní každé jeho přání, se stane majitelem nádherného paláce, do kterého přivádí i svoji novou lásku - princeznu Badralbudur. Štěstí, ke kterému mu dopomohla kouzla a moc lampy, se však zdá být prchavé a nejisté. V souboji s mocným kouzelníkem, který o lampu od začátku příběhu usiluje a hodlá se jí za každou cenu zmocnit, se přeci jen musí mladý Aladin nakonec spolehnout na to, co mu žádná kouzla nemohou zajistit – svou odvahu, lásku princezny Badralbudur a věrnost malého velblouda, přítele se kterým se během svého putování potkává.

Scéna, loutky a podmanivý hlas vypravěčky – to jsou prostředky, s jejichž pomocí uvádí Matěj Forman diváka do cizokrajné a vizuálně velmi bohaté krajiny, kde se příběh odehrává. A tak, jako děti vstupují do příběhů s touhou stát se jejími hrdiny, mohou se i dospělí nechat unést, vkročit do pohádkového světa a zažít s našimi hrdiny neobyčejná dobrodružství.

V období od května do září 2013 vznikala v ateliéru DBF výprava, kostýmy, rekvizity a loutky k tomuto představení. Premiéra proběhla v divadle Theatre du Jeu de Paume (TJP) v Aix-en-Provence 24. října 2013.

DBF vytvořilo pro tento projekt stálý tým loutkoherců a techniků, kteří se po premiéře ve spolupráci s TJP vydali na turné, které probíhalo od listopadu 2013 do prosince 2014 na více než 30 francouzských scénách. V únoru 2015 doputoval Aladin i do České republiky. Prvním zastavením karavany bude město Plzeň jako nositel statutu Plzeň – evropské hlavní město kultury 2015.

Litomyšlskému provedení Aladina předchází výstava s názvem Imaginárium v Regionálním muzeu Litomyšl, která je zaměřena na scénografii divadelních představení Divadla bratří Formanů.

Vstupné 190,- Kč

Vstupenky k dostání on-line na www.smetanuvdum.cz nebo prostřednictvím osobní návštěvy Informačního centra Litomyšl, tel.: 461 612 161 . V pokladně Smetanova domu vstupenky v prodeji pouze hodinu před představením.

Sleva 20,- Kč z ceny vstupenky na představení.

Platí při návštěvě výstavy Imaginárium v Regionálním muzeu Litomyšl, kde uvidíte výtvarné objekty, loutky, obrázky a divadelní dekorace výtvarníků spojených s Divadlem bratří Formanů. Návštěvník je povinen prokázat nárok na slevu předložením vstupenky z výstavy při vstupu do Smetanova domu.

Místo konání akce: Smetanův dům Litomyšl, Komenského náměstí 402, Litomyšl
Vstupenky: https://system.cinemaware.eu/wstep1.php?id=40f277bb81e09ae471d02f6c4be3fa3ab5b10b68ae48b957ce1957cc
Datum začátku akce: 20. Dubna 2017 17:00
Datum ukončení akce: 20. Dubna 2017 18:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.8729N 16.3075E

Případné změny si prověřte na webu akce Divadlo bří Formanů - Aladin

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce