Dny britského filmu a kultury

Akce Uherské Hradiště

Dny britského filmu a kultury
Festivaly
Web organizátora:
www.ukuh.cz
Další akce ve městě Uherské Hradiště

Dny britského filmu a kultury

Aktuality postupně zveřejňujeme na www.ukuh.cz.

Akreditujte se zde: www.ukuh.cz/akreditace Akreditace opravňuje držitele k neomezenému vstupu na celý hlavní program a poskytuje slevu na zpoplatněné části offprogramu, k akreditaci si také můžete objednat výhodné ubytování ve spacáku v nedalekých kolejích UTB. Na jednotlivé projekce budou do vyčerpání míst v prodeji také vstupenky.

See ya!

Tradice propojení Uherského Hradiště a (britské) kinematografie, potažmo britské kultury, sahá již do 80. let 20. století, do doby pořádání seminářů filmových klubů. V polistopadové éře na tuto tradici navázal Seminář britského filmu, taktéž nazývaný „zimní filmová škola“, jehož první ročník se v Uherském Hradišti konal v roce 1995.

Po sekci věnované britskému postkoloniálnímu filmu pokračujeme další sekcí věnované společenskému fenoménu historie Spojeného království. Lakonickým názvem The Troubles (irsky Na Trioblóidí, česky Nepokoje) se označuje severoirský konflikt, který především od 60. do 90. let minulého století zasáhl Británii i Irsko. Politický, etnický i náboženský střet (unionistický + protestantský + probritský tábor vs. republikánský + katolický + proirský tábor), který si vyžádal i kolem tří a půl tisíc mrtvých a 50 tisíc zraněných, neunikl ani britským filmařům. V rámci britské kinematografie byly The Troubles reflektovány hlavně od 80. let minulého století a produkce i přijetí filmů odráží komplikovanost celé situace a vzájemnou prorostlost obou táborů – řada snímků vznikala v britsko-irské koprodukci, některé točili Irové usazení v Británii, jiné zas Britové usazení v Irsku. Cílem této sekce je tak zprostředkovat základní vhled do filmové reflexe The Troubles s důrazem na její historii a rozdílnost přístupů i žánrů. Ve výběru se tak objeví ikonické snímky jako Hra na pláč Neila Jordana nebo Hlad Stevea McQueena a zároveň i méně známé hrané filmy či dokumenty mapující tuto problematiku.

Britské filmové novinky
V České republice stále neexistuje žádný festival ani přehlídka věnující se současnému britskému filmu (shame on us all!). Druhá programová sekce UK/UH se proto bude pravidelně věnovat těm nejzajímavějším, nejprogresivnějším a nejbritštějším filmovým novinkám, které se (shame on us all!) nedostaly do české distribuce.

Místo konání akce: Městská kina Uherské Hradiště, náměstí Míru 951, Uherské Hradiště
Vstupenky: http://www.ukuh.cz/akreditace
Datum začátku akce: 23. Listopadu 2017 17:00
Datum ukončení akce: 26. Listopadu 2017 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.0675N 17.4688E

Případné změny si prověřte na webu akce Dny britského filmu a kultury

Jméno organizátora: UK/UH
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce