E3: Mladí dirigenti

Akce Ostrava

E3: Mladí dirigenti
Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Koncert, na kterém se po absolvování týdenního dirigentského kurzu JFO společně představí mladí dirigenti z Curyšské hudební akademie pod vedením Johannese Schlaefiho.

 

Ludwig van Beethoven
Leonora č. 3  op. 72b

Camille Saint-Saëns
Koncert pro klavír a orchestr č. 2 g moll op. 22

César Franck
Symfonie d moll

 

Jan Schulmeister – klavír
Janáčkova filharmonie Ostrava
dirigují posluchači Curyšské hudební akademie pod vedením Johannese Schlaefliho

 

Skladba Leonora je třetí verzí předehry k Beethovenově jediné opeře Fidelio. Skladba má docela jiné prvky, než je pro operní předehry běžné, a díky své jinakosti oslovuje publikum dodnes. Richard Wagner svého času předehru označil za „nejdokonalejší drama samo o sobě“. Posluchači si tak příběh vyprávěný hudbou užijí, i kdyby operu nikdy neviděli.

Hudba přitahovala francouzského skladatele Camilla Saint-Saënse od dětství. Klavírní lekce dostával od své tety, která rozpoznala jeho talent, už ve dvou a půl letech. Ve třech letech složil svoji první skladbičku, jejíž rukopis se dochoval dodnes. Na pařížské konzervatoři vystudoval kompozici a hru na varhany. Svého času platil za nejlepšího varhaníka v Evropě. Klavírní koncert č. 2 vznikl v roce 1868 a je pravděpodobně skladatelovým nejhranějším klavírním koncertem. Saint-Saëns koncert napsal během tří týdnů a na přípravu premiéry měl velmi málo času; skladba proto podle dobových kritik nebyla zpočátku úspěšná. Skladatel při premiéře vystoupil jako sólista. Orchestr řídil Anton Rubinstein, ruský pianista a dirigent, který dodnes platí za jednoho z největších klavírních virtuosů.

Pozdní Franckova Symfonie d moll byla původně akademickým nápadem stárnoucího profesora, podařilo se ji ale naplnit jásavým odlehčeným francouzským espritem a díky skvělé volbě tematického materiálu dokáže posluchače doopravdy vtáhnout a upoutat. Dopsána byla v srpnu 1888 a v únoru 1889 měla na konzervatoři premiéru, necelé dva roky před skladatelovou smrtí.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
METALLICA & SYMPHONY TRIBUTE SCREAM INC.
Multifunkční aula GONG, Ostrava
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava
Mirai Summer Fest
Slezskoostravský hrad, Ostrava
LORD OF THE DANCE 2024
Ostravar Aréna, Ostrava
Den Slezské 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava
Muzikály Naruby
Dům kultury Akord, Ostrava