FabFest - Inspirativní festival 3D tisku

Akce Brno

FabFest - Inspirativní festival 3D tisku
Přednášky a kurzy
Web organizátora:
3dlaboratory.cz
Další akce ve městě Brno

FabFest - Inspirativní festival 3D tisku

Bezplatná školení a workshopy o 3D tisku, výstava a především otevření druhé dílny - k prvním narozeninám strojLABu, jediné univerzitní dílny 3D tisku v České republice, jsme pro vás nachystali parádní oslavu. Startujeme v pátek 6. dubna 2018 v 9:00 slavnostním otevřením nové laboratoře strojLABu v místnosti 105/A5 v předsálí poslucháren P1 – P3. Program potrvá až do 17:00.

StrojLAB měl dosud svoji základnu jen v budově D5, konkrétně v laboratoři 465, kde mohou uživatelé najít potřebné vybavení od 3D tiskáren po zámečnickou dílnu. Jak přibývají nové projekty, přestala nám tato dílna stačit. V budově A5 v místnosti 105 proto během FabFestu slavnostně otevřeme naši druhou laboratoř. Uvnitř najdete především 3D tiskárny určené pro ty, kteří do světa reverzního inženýrství a aditivních technologií teprve vplouvají. Nová laboratoř bude přístupná všem studentům až do 17:00. Potom už se do ní dostanou je registrovaní členové strojLABu,

Největším lákadlem festivalu jsou bezplatná školení pro všechny studenty FSI týkající se programů Fusion 360, Arduino a obecněji 3D tisku. Zajímá tě, co přesně se naučíš? Čti dál!

- workshop Fusion 360 - představíme vám program pro vytváření dokonalých digitálních prototypů v jednoduchém pracovním prostředí založeném na cloudové technologii. Program umí zpracovávat CAD soubory v různých formátech, vytvářet parametrické 3D součásti a sestavy, ale i tvorbu a editaci volnoplošných modelů, vizualizace, publikování a simulaci všech vytvořených prototypů. Díky tomu Fusion 360 umožňuje prototypy navrhovat, simulovat i připravovat pro výrobu v jediném programu.

- workshop Arduino - účastníci budou seznámeni se základními postupy při tvorbě projektů na platformě Arduino. Obsahem bude práce s tlačítky, led diodami, servo pohony, krokovými motory. Pro účastníky s pokročilými znalostmi bude připraveno programování autonomního chování robota s využitím Arduina.

- workshop 3D tisk - účastníci workshopu si vyzkouší tvorbu modelu pomocí freeware softwaru Meshmixer, který umožňuje intuitivně vytvářet a upravovat freeform geometrii. Vytvořené modely připraví pro 3D tisk a po vytištění si je mohou odnést.

Ptáš se, jestli čas strávený na workshopech stojí za to? Odpovědí ti může být výstava prototypů, které za první rok fungování strojLABu studenti v laboratořích vytvořili. Strojvedoucí Pepa Březina ti představí plně funkční 3D tiskárnu, kterou sám postavil, a také svoje kolo s komponenty vytištěnými na 3D tiskárně. Na festivalu svoji tvorbu představí i kreativci, kteří tvoří ve strojLABu vyřezávané dřevěné motýlky nebo obráběné sochy. Využij šance podívat se na zajímavé prototypy a probrat s jejich tvůrci, jak vznikaly.

Program
8:30 Registrace

9:00 Slavnostní otevření druhé dílny strojLABu (místnost 105/A5) - laboratoř s 3D tiskárnami bude otevřená celý den. Tým strojLABu ti prozradí, jak jednotlivé tiskárny ovládat a jak na to, pokud se chceš stát členem strojLABu a zdarma projít soustavou kurzů, které z tebe udělají superninju 3D tisku!

9:00 – 17:00 Výstava kousků, které vytvořili studenti ve strojLABu - vytištěný volant pro pneumobil, autorská 3D tiskárna nebo kolo s komponenty vytištěnými na 3D tiskárně... Inspiruj se a staň se novým členem strojLABu i ty!

10:00 - 14:00 Výstava průmyslového designu v předsálí Auly Q

10:00 –11:30 1. várka školení: workshop Arduino (místnost A4/514a), workshop 3D tisk (místnost A4/515), Workshop Fusion 360 (místnost A4/504) - školení jsou určená pro studenty FSI a jsou pro ně díky projektu FabLabNet pořádány zdarma. Jen se nezapomeň včas registrovat!

12:00 –13:30 2. várka školení: workshop Arduino (místnost A4/514a), workshop 3D tisk (místnost A4/515), Workshop Fusion 360 (místnost A4/504) - i tady je nutné vyplnit registraci

13:15 - 14:30 Přednáška Office 365 + Sharepoint (k čemu je možné
aplikace využít) - posluchárna P1

14:45 - 15:30 Přednáška Jany Hoderové - matematička a členka expedice FSI za zatměním Slunce. Přijďte si poslechnout zábavnou přednášku o světově uznávaném výzkumu FSI, který využívá matematické zpracování digitálních fotografií

13:00 – 18:00 Autodesk Academia Design 2018 - dvoudenní soutěž pro středoškoláky a jejich pedagogy ve 2D a 3D navrhování je součástí FabFestu (soutěž je přístupná pouze přihlášeným týmům ze středních škol)


FabFest 2018 ve strojLABu na VUT v Brně je prvním českým univerzitním festivalem 3D tisku. StrojLAB je součástí evropské sítě FabLabů, který sdružuje partnery z devíti zemí. Cílem FabFestu je popularizovat otevřené dílny zaměřené na 3D tisk, tedy FabLaby, a podporovat mladé tvůrce a inovátory z celé Evropy ve rozvíjení jejich kreativity od nápadu až k funkčnímu prototypu. Více informací o projektu Fablabnet najdete na http://www.interreg-central.eu/Content.Node/FabLabNet.html

Místo konání akce: 3dlaboratory.cz, Technická 2896/2, Brno
Vstupenky: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc83ehxX8-PAIfb9-MX2GjmSfyvJGGwT0-DQNYNip8uJDa9zw/viewform
Datum začátku akce: 6. Dubna 2018 09:00
Datum ukončení akce: 6. Dubna 2018 17:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.2244N 16.577E

Případné změny si prověřte na webu akce FabFest - Inspirativní festival 3D tisku

Jméno organizátora: 3dlaboratory.cz
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce