Farma v jeskyni: Odtržení / Prague Nonverbal

Akce Praha

Farma v jeskyni: Odtržení / Prague Nonverbal
Divadlo, kino
Další akce ve městě Praha

Farma v jeskyni: Odtržení / Prague Nonverbal

Nejlepší inscenace roku 2015. Život mimo systém. Akce, video, text, živá hudba. To je ODTRŽENÍ.

Jsou odtrženi. Od „normální společnosti“, od nutného selhávání v každodenním souboji se „světem tam venku“. Uzavřeni do sebe, (ne)dobrovolně uvězněni ve svých bytech a pokojích, z nichž nevychází měsíce, roky, někdy i celá desetiletí. Jsou jich statisíce. V Japonsku, Brazílii, Skandinávii, v Čechách a v jiných částech světa. Generace v krizi? Nemoc současné společnosti? Hikikomori.

Multimediální scénická kompozice divadelního souboru Farma v jeskyni s názvem Odtržení/Disconnected je součástí širšího projektu zaměřeného na zkoumání fenoménu hikikomori (z japonštiny „odtržení“). Pohybuje na hranici mezi instalací a dokumentárním a fyzickým divadlem a kombinuje akci, video, text a živou hudbu. Inscenace vznikala přímo pro prostory DOXu a rozvíjí stejnojmennou uměleckou instalaci, která byla součástí výstavy Skvělý nový svět.

27. 5. 2017, 20:30

28. 5. 2017, 19:00 - Představení se koná v rámci festivalu Prague Nonverbal 17 (http://bit.ly/nonverbalodtrzeni)

Lístky jsou k dispozici na http://bit.ly/gooutodtrzeni

Japonský termín hikikomori je označení pro lidi, kteří se izolují od společnosti, v níž dále nedokážou fungovat. V extrémních případech po celé roky nebo i desetiletí nevycházejí ze svého bytu nebo i jediného pokoje. Tento fenomén byl poprvé rozpoznán v Japonsku, kde se v současnosti počet hikikomori odhaduje na více než 1 milion osob, podobné případy však existují i v jiných částech světa. Odborníci tento jev zatím neumí zcela vysvětlit – někdy se o něm hovoří jako o „nemoci současné společnosti“.

Scénická kompozice Odtržení/Disconnected je založena na výzkumu, který členové souboru Farma v jeskyni realizovali v roce 2015 v Tokiu. S lidmi, kteří prošli stavem hikikomori, se setkávali osobně i prostřednictvím skype-rozhovorů a svoji zkušenost v nové inscenaci sdílí skrze silný vizuální zážitek komponující akci, video, text a živou hudbu.

Tvorba mezinárodně oceňovaného souboru Farma v jeskyni / Farm in the Cave pod vedením režiséra a choreografa Viliama Dočolomanského je dlouhodobě založena na zkoumání „nepohodlných” témat současnosti, které pro tvůrce představuje nejen inspiraci k vytvoření díla, ale i cestu pro získávání přímé zkušenosti a platformu pro osobní rozvoj. Tvůrci se tak aktivně zapojují do dialogu o zkušenosti, kterou dosud neznali a sdílí ji prostřednictvím své práce dál.

Koncept: Lucia Škandíková, Viliam Dočolomanský

Režie, choreografie: Viliam Dočolomanský

Místo konání akce: DOX, Poupětova 1, Praha
Vstupenky: https://goout.net/cs/ticketing/#"search":{"query":[],"periodSales":"future","kind":"sales","orderColumn":"timestamp","orderType":"asc"},"?":"odtržení"
Datum začátku akce: 27. Května 2017 20:30
Datum ukončení akce: 28. Května 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1069N 14.4474E

Případné změny si prověřte na webu akce Farma v jeskyni: Odtržení / Prague Nonverbal

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov