Finalisté - projekce filmu Lenky Lindaurové

Akce Praha

Finalisté - projekce filmu Lenky Lindaurové
Divadlo, kino
Institut français de Prague, Praha
Další akce ve městě Praha

Finalisté - projekce filmu Lenky Lindaurové

Finalisté
Kino 35, Francouzský institut v Praze, 6. 12. 2016, 19:00 hod.

Dokument o tom, že výtvarné umění pro tuto společnost příliš neznamená. Šest let se finalisté prestižní ceny snaží dělat, co umí. S jakým úspěchem? Je výtvarná scéna uzavřeným ghettem? Co se stane v životě sedmi mladých umělců?

V první půli 20. století se umělci oceňovali až dlouho po smrti; v druhé polovině století se dožili slávy na konci svého života. Na přelomu 21. století se stávají hvězdami a celebritami už jako mladí tvůrci a status umělce se začal měřit především tržním úspěchem. U nás je situace jiná – jednak jsme po letech dlouhé izolace ztratili kontakt s vývojem umění na západě, na druhé straně autentičnost neoficiálního umění přiživovala romantickou vizi chudého umělce na okraji společnosti.
Po dvaceti letech demokracie se český příběh umění pozvolna mění. Právě tyto aspekty zachycuje dokument v průběhu šesti let na zkušenostech pěti finalistů prestižní ceny, u nichž byly oceněny určité předpoklady k další umělecké kariéře: nezpochybnitelný talent, schopnost reagovat na aktuální sociální otázky i problematiku postavení současného umění ve společnosti. Čtyři z umělců pocházejí z bývalého Sovětského svazu a poprvé se na naší umělecké scéně projevil nastupující multikulturalismus.
Dokument klade otázky, které se stále mezi odbornou i širší veřejností objevují: Je současné umění v izolaci a nekomunikuje s divákem? Proč diváci stále tak odlišně vnímají klasická a nová média? Do jaké míry máme umělecké výstupy vnímat jako zboží a investici? Proč v naší společnosti existuje tolik předsudků vůči současnému umění? Stačí šest let po úspěšném zviditelnění ve finále prestižní ceny k tomu, aby se umělec etabloval nebo aby z ní dočista zmizel nebo se přestal umění věnovat?
Dokument přibližuje různé zákulisní světy oboru, který je laiky považován za podvodný, a na životě a tvorbě protagonistů je vidět, jak je pro autora těžké jít s kůží na trh a jak přichází úspěch, ale i nezájem.

námět, scénář, režie: Lenka Lindaurová
kamera: Braňo Pažitka
zvuk: Jakub Jurásek
střih: Jiří Procházka
producent: Ideafilm
účinkují: Vasil Artamonov & Alexey Kluykov, David Böhm & Jiří Franta, Václav Magid, Jakub Matuška, Alice Nikitinová
hostující hvězda: Stanislav Majer

____________________________________

The Finalists
Kino 35, French Institute in Prague, December 6 2016, 7PM

A documentary showing that art does not mean much to this society. For six years, the finalists of a prestigious award try to do what they can. With what success? Is the art scene a closed ghetto? What happens in the lives of seven young artists?

In the first half of the 20th century, artists were awarded only a long time after their death; in the second half of the century, they lived to see fame at the end of their lives. At the turn of the 21st century, they become stars and celebrities already as young artists and the status of an artist is now measured primarily by market success. In the Czech Republic, the situation is different though; on one hand, we lost touch with the development of art in the west due to many years of isolation; on the other hand, the authenticity of unofficial art has nurtured the romantic vision of a poor artist on the edge of the society.
After twenty years of democracy, the Czech story has slowly started to change. These very aspects have been captured by the documentary; in the course of six years, it has followed five finalists of a prestigious award who had certain preconditions for a further artistic career: an indisputable talent, an ability to respond to current social issues as well as to the position of contemporary art in the society. Four of the artists come from the former Soviet Union and emerging multiculturalism has thus appeared on the Czech art scene for the first time.
The documentary asks questions that keep coming up among professionals as well as the general public: Is contemporary art in isolation and does it fail to communicate with the viewers? Why do viewers still perceive classic and new media so differently? To what extent should we perceive works of art as goods and investment? Are six years since succeeding in becoming visible at the final of a prestigious award enough for an artist to become established or to disappear and stop making art altogether?
The documentary looks behind the scenes of a field that is considered deceptive by laymen; the lives and works of the protagonists show how hard it is for the artists to stick their necks out and how they experience both success and disinterest.

Written and directed by: Lenka Lindaurová
Cinematography: Braňo Pažitka
Sound: Jakub Jurásek
Editing: Jiří Procházka
Production: Ideafilm
Featuring: Vasil Artamonov & Alexey Klyukov, David Böhm & Jiří Franta, Václav Magid, Jakub Matuška, Alice Nikitinová
Guest star: Stanislav Majer

Místo konání akce: Institut français de Prague, Štěpánská 35, Praha
Vstupenky: http://www.ifp.cz/Program-Kino-35
Datum začátku akce: 6. Prosince 2016 19:00
Datum ukončení akce: 6. Prosince 2016 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0789N 14.4249E

Případné změny si prověřte na webu akce Finalisté - projekce filmu Lenky Lindaurové

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov