Indická večeře s Mangalam a povídání o indické kuchyni

Akce Ostrava

Indická večeře s Mangalam a povídání o indické kuchyni
Festivaly, Vaření, Gastronomie
Shanti Yoga Studio, Ostrava
Další akce ve městě Ostrava

Indická večeře s Mangalam a povídání o indické kuchyni

V pátek 19. května proběhne v prostorách Shanti Yoga Studia indická večeře s Mangalam Krishna a povídáním o indické kuchyni. Mangalam žije už šest let v Ostravě-Heřmanicích a kromě jiných kulinářských obchodních počinů je zakladatelkou KROPu, který dodává indické slané pochutiny i k nám do Shanti :-).

Co vás čeká za menu? (níže najdete podrobný rozpis položek menu)
- Idli sambar chutney
- Citronová rýže
- Raita s okurkou a cibulkou
- Sakarai pongal (sladká tečka na závěr)

Cena:
- 200 Kč/osobu

Přihlášky:
- Svoji rezervaci potvrdíte zaplacením zálohy 100 Kč na účet Shanti Academy: 1292729016/3030 (doplatek na místě konání). Variabilní symbol je 19052017 a do předmětu platby prosím napište své jméno a příjmení.
- e-mailem na biodaniela@seznam.cz prosím napište svou přihlášku

Podrobně o menu:

Idli, sambar chutney
- Idli (rýžové bochánky) je základní snídaňovou položkou v jižních částech Indie, odkud Mangalam pochází (Chennai, kam se podíváme v roce 2018). Je to vydatné jídlo a podle Světové zdravotnické organizace jde o nejlepší jídlo ;-). Idli je často podáváno se sambarem a několika druhy chutney. Mangalam bude podávat idli se sambarem a rajčatovým a cibulovým chutney (čatní). Sambar je omáčka, jejímž základem je indická čočka (respektive luštěnina) – Mangalam užívá takzvaný /holubí hrách/. Sambar se připravuje jako dušená zelenina, jejímž základem je vývar s tamarindem. Je nesmírně populární v jižní Indii, často bývá podáván s rýží nebo idli a plackami.

Citronová rýže
- v jižních částech Indie se vaří různé druhy rýže – například tamarindová rýže, citronová rýže, rýže s jogurtem, pepřová rýže a další… Citronová rýže se připravuje s kurkumou a kořením asafoetidou („čertovo lejno“). Přidává se trocha oleje a vše se okoření lístky kari a koriandru. Podává se často s raitou.

Okurkovo-cibulová raita
- připravuje se přidáním jogurtu do nastrouhané okurky a trochy cibule. Ochucuje se solí a obkládá lístky koriandru a máty. Je to velmi osvěžující jídlo, zejména v horkých létech. Raita se často podává jako salát k rýžovým jídlům včetně biryani.

Sarkarai pongal nebo sladký pongal
- rýže jako kultivované zrno hraje zásadní roli ve stravování zejména v jižní Indii. Místní lidé ji konzumují každý den svého života, a tak není divu, že v jižní Indii najdeme rovněž svátky věnované „mocné“ rýži. Jeden z takovýchto festivalů se jmenuje Sankranthi a pořádá se v lednu. Říká se mu také Festival sklizně. Uctívány jsou samozřejmě také posvátné krávy jako nejlepší přátelé člověka a současně s rýží a krávami pak také elementy slunce, země a vody. Díky nim lze rýži v dané oblasti úspěšně pěstovat a zároveň předávají rýži „magický dotyk“, díky němuž se proměňuje v nespočetné varianty chutných jídel. Sarkarai pongal je slavné jihoindické jídlo, které se tradičně vaří z čerstvě sklizené rýže. Na přípravu je toto jídlo velmi snadné, ale jeho chuť je bohatá a doslova svlažuje ústa. Rýže se namočí do mléka, přidá se jaggery (indický třtinový cukr), čerstvý kardamom, a dokonce se přidá i moong dal (druh luštěniny). Následně se přidají kešu a zlaté rozinky a vše se smíchá s domácím ghí (ghee). Ghí přidá do jídla potřebnou vlhkost. Cukr jaggery se do tohoto jídla používá jako tradiční sladidlo prostě proto, že chutná lépe než klasický cukr. Sladký pongal je vlastně druh kaše uvařené z rýže a luštěnin.

Místo konání akce: Shanti Yoga Studio, Šubertova 4, Ostrava
Vstupenky: http://shanti-yoga.cz/events/event/16-05-2017-indicka-vecere-mangalam-povidani-indicke-kuchyni/
Datum začátku akce: 19. Května 2017 17:00
Datum ukončení akce: 19. Května 2017 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.8355N 18.2856E

Případné změny si prověřte na webu akce Indická večeře s Mangalam a povídání o indické kuchyni

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Festival Zdraví a Duše 2024
Výstaviště Černá louka, Ostrava
Top festival 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
Country Fontána Ostrava 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava
FESTIVAL SLUNOVRAT 2024
náměstí Osvoboditelů, Opava
Festival Zdraví a Duše 2024
Výstaviště Černá louka, Ostrava
Top festival 2024
Dolní oblast Vítkovice, Ostrava