Islám a filozofie

Akce Praha

Islám a filozofie
Přednášky a kurzy
Knihovna Václava Havla, Praha
Další akce ve městě Praha

Islám a filozofie

Přijďte se dozvědět více nejen o kořenech a historii islámské filozofie a myšlení. Jak porozumět dnešnímu islámu? O vztazích mezi filozofií a islámem i o tom, jak se filozofická a intelektuální historie muslimských zemí promítá do současné muslimské společnosti budou debatovat profesoři Ali Benmakhlouf a Eric Linn Ormsby.

Marocký filozof Ali Benmakhlouf, odborník na klasickou arabskou filozofii působí na pařížské Université Paris-Est Créteil Val-de-Marne, Vysoké škole politických věd (Sciences Po) či na Université Livre de Bruxelles. Předsedá poradnímu výboru pro deontologii a etiku Výzkumného institutu pro rozvoj a působí jako podpředseda Národního etického výboru a člen mezinárodních filozofických institucí jako třeba Diderotova institutu. Má za sebou bohatou publikační činnost, do povědomí frankofonní veřejnosti se zapsal zejména esejí Pourquoi lire les philosophes arabes (Proč číst arabské filozofy) o arabských filozofech, kteří ovlivnili intelektuální vývoj evropské civilizace, avšak upadli do zapomnění.

Eric Linn Ormsby je vědec, překladatel, básník a spisovatel. Mnoho let působil jako ředitel knihovny a profesor Institutu islámských studií na McGillově univerzitě v Montrealu, v současné době je profesorem londýnského Institutu islámských studií. Jeho široká publikační činnost na téma islámské filozofie zahrnuje díla jako Theodicy in Islamic Thought (Princeton University Press, 1984), Handlist of Arabic Manuscripts (New Series) in the Princeton University Library (1987) nebo Moses Maimonides and His Time (Washington, D.C., 1987). Kromě mnoha článků na téma islámské teologie a mysticismu vydal pět básnických sbírek a překládá také díla klasických islámských filozofů, jakými byly Al-Ghazali, Nasir Khusraw nebo dílo moderního perského myslitele Mohammada Amira-Moezziho.

Akce se koná ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze.
Simultánní tlumočení zajištěno.

Místo konání akce: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha
Datum začátku akce: 25. Dubna 2017 19:00
Datum ukončení akce: 25. Dubna 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0808N 14.4173E

Případné změny si prověřte na webu akce Islám a filozofie

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha