Jáchym Topol - autorské čtení

Akce Olomouc

Jáchym Topol - autorské čtení
Kultura
Web organizátora:
nebozes.cz
Další akce ve městě Olomouc

Jáchym Topol - autorské čtení

Jáchym Topol je básník a experimentující prozaik.

Jáchym Topol je vnukem spisovatele K. Schulze a synem básníka a dramatika Josefa Topola. Studoval na gymnáziu v Praze a v letech 1981 - 84 na střední škole sociálně právní. Zde však studium nedokončil. Do roku 1986 pracoval jako skladník, topič, nosič uhlí, poté do roku 1990 pobíral invalidní důchod. Od roku 1991 je spisovatelem z povolání, od roku 1996 studuje etnologii na FF UK.

V 80. letech působil Jáchym Topol jako textař a zpěvák v hudebních skupinách Psí vojáci a Národní třída. Rovněž spolupracoval jako textař se zpěvačkou M. Načevou.

Rozsáhlé jsou aktivity Jáchyma Topola v ediční a publicistické činnosti, spjaté s okruhem undergroundu a samizdatu.

Citlivý člověk

Hrdinové Topolova románu, kočovný herec Táta se svou alkoholickou ženou a dvěma synky, křižují Evropou, aby se pokusili nalézt staronový domov na březích Sázavy. Cestu jim kříží postavy spřízněné i protivné, mezi mnoha dalšími ryšavá kurvička Světlana a její milý Kája z vymahačského klanu Baštů, který se v zuřivých bitkách utkává s Bizonovou motorkářskou tlupou. Topolův dobrodružný román ze současnosti se dotýká v zemité grotesce témat, která znepokojují lidstvo odjakživa, jako jsou víra, stárnutí, smysl života, sebevražda, láska, rodičovství, i těch, která patří k právě žhavým – „stěhování národů“, politická korektnost, krymský konflikt, meze politiky… A žádné z nich není natolik nedotknutelné, aby nemohlo být pomocí rafinovaně a osvěživě používaného jazyka, plného odkazů, podprahových vláken a asociací, zironizováno a obráceno z líce na rub a zase nazpátek. Román Citlivý člověk je komický a brutální, chytře chlípný, karnevalový a zároveň přísně organizovaný. Je to reportáž z odvrácené strany života, groteska o nacházení Boha a lidské jiskry v nejpustších brlozích, kniha o existenciální pouti, kde je i v těch nejšílenějších pasážích oživující ingrediencí láska anebo touha po ní.

Vstupné 99 Kč (předprodej na baru v Kratochvíli od 9.10)

Místo konání akce: Kratochvíle, Sokolská 36, Olomouc
Datum začátku akce: 8. Listopadu 2017 18:00
Datum ukončení akce: 8. Listopadu 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.5962N 17.2511E

Případné změny si prověřte na webu akce Jáchym Topol - autorské čtení

Jméno organizátora: Nebo z.s
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
G4 Jelen & JFO II
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava